A DAF segít az Albert Heijn áruházláncnak átállni az elektromos járművekkel történő áruszállításra

A DAF Trucks segít a holland Albert Heijn áruházláncnak, hogy a jövőben elektromos járművekkel szállítsa az árut üzleteibe. A DAF már át is adta az első elektromos tehergépkocsikat az Albert Heijn szállítmányozóinak, a Simon Loos és a Peter Appel Transport vállalatnak. Ezzel elkezdődött egy hosszú távú üzemi teszt, mely során három teljesen elektromos tehergépkocsit és két hálózatról tölthető hibrid tehergépkocsit próbálnak ki élesben — utóbbiakat Európában elsőként.

Az Albert Heijn szállítmányozói, a Simon Loos és a Peter Appel Transport vállalatok a DAF elektromos tehergépkocsijait fogják használni az áruházakba történő szállítmányozáshoz. Forrás: DAF

A Hollandiában, Belgiumban és Németországban több mint 1000 üzlettel rendelkező Albert Heijn áruházlánc 2014-ben belépett a „Green Deal for Zero Emission City Logistics” (Zöld egyezmény a zéró kibocsátású városi szállítmányozásért) elnevezésű programba, amely a megbízókat, a szállítmányozókat, a technikusokat és a hatóságokat hozza össze egy platformon, hogy közös kutatás révén 2025-re nagymértékű előrelépést érjenek el a zéró károsanyag-kibocsátású városi áruterítés terén. Az Albert Heijn, a DAF, a Simon Loos, a Peter Appel Transport és a TNO (Holland alkalmazott természettudományos kutatási szervezet) számára a most elindított kísérlet bepillantást nyújt abba, hogyan alakulhat a zéró károsanyag-kibocsátású áruterítésre való átállás.

Mindkét terület legelőnyösebb tulajdonságai
A tesztprogramban három akkumulátorhajtású elektromos tehergépkocsi (DAF CF Electric) és kettő hálózatról tölthető hibrid tehergépkocsi (DAF CF Hybrid) vesz részt egy VDL gyorstöltő infrastruktúrával együtt. A CF Electric körülbelül 100 kilométer teljesen elektromos hatótávval rendelkezik. A VDL E-Power technológiáját alkalmazó CF Hybrid mindkét terület legelőnyösebb tulajdonságait ötvözi: teljesen elektromos meghajtást kínál a városokban (akár 50 kilométeres hatótávval), a DAF legújabb dízel technológiájának köszönhetően pedig hatékony és környezetbarát üzemelést a városon kívüli területeken.

Elemzés
A partnerek a lehető legtöbb információt próbálják megszerezni az áruházakat érintő zéró károsanyag-kibocsátású szállítmányozás bevezetésével kapcsolatos műszaki, üzemeltetési, pénzügyi és szervezeti szempontokról. A TNO az eredményeket azzal a céllal fogja elemezni, hogy a közeljövőben felállíthasson egy stratégiát az áruházak zéró károsanyag-kibocsátású áruterítésének megvalósítására.  

Zéró károsanyag-kibocsátású áruterítés
A teljesen elektromos CF Electric tehergépkocsikkal végzett tesztelés eleinte a zaandami elosztóközpont és az amszterdami áruházak közötti fuvarokra fog korlátozódni. A hálózatról tölthető hibrid tehergépkocsikkal az Albert Heijn a Zaandamtól távolabb eső üzleteit is elláthatja áruval károsanyag-kibocsátás nélkül. A tehergépkocsik akkumulátorait a fuvarok között egy speciális töltőparkban fogják tölteni az Albert Heijn zaandami elosztóközpontjában.


A DAF Trucks N.V. a PACCAR Inc. amerikai cég leányvállalata. A könnyű-, közepes és nehézvontatók vezető gyártójaként ismert anyacég a világ legnagyobb nehézvontató-gyártói közé tartozik. A DAF a vontatók és tehergépkocsik teljes választékának gyártója, amely minden szállítási alkalmazáshoz megfelelő járművet kínál. A DAF vezető szerepet tölt be a szolgáltatások területén is, beleértve a MultiSupport javítási és karbantartási szerződéseket, a PACCAR Financial pénzügyi szolgáltatásait, valamint a PACCAR Parts első osztályú pótalkatrész-ellátását. Mindezen felül a DAF részt vesz a városi és távolsági buszok gyártói által felhasznált tengelyek és motorok fejlesztésében és előállításában is. A DAF Trucks N.V. a gyártási tevékenységét Eindhovenben (Hollandia), Westerlóban (Belgium), Leylandben (Nagy-Britannia) és Ponta Grossában (Brazília) végzi, és több mint 1 100 márkakereskedővel és szervizállomással rendelkezik Európában és azon kívül.

Forrás és kiemelt képDAF │ DAF Hungary Kft.

 

(Ezt a cikket 58 alkalommal tekintették meg.)

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?