Aktuális Hírek Kiemelt hírek Környezetbarát Külföld MAN Márkahírek

Elektromos teherautók éles bevetésen – megkezdte az üzemeltetői tesztet az MAN és a CNL

Joachim Drees, az MAN Truck & Bus igazgatótanácsának elnöke és kollégája, az igazgatóság termelésért és logisztikáért felelős tagja, Dr. Ulrich Dilling a Steyr városában található gyárban átadták az első MAN eTGM típusú elektromos teherautókat az osztrák Fenntartható Logisztikáért Tanács (Council für nachhaltige Logistik, CNL) kilenc partnervállalatának. Egyúttal ez jelenti a CNL tagvállalatai – a Gebrüder Weiss, a HOFER, a Magna Steyr, a METRO, a Quehenberger Logistics, a REWE, a Schachinger Logistik, a SPAR és a Stieglbrauerei – által végzett üzemeltetői teszt kezdetét is. A vállalatok a következő hónapokban a járműveket valós körülmények között, a logisztika és fuvarozás dolgos hétköznapjaiban igen alaposan próbára teszik majd.

Forrás: MAN Truck & Bus

A hivatalos átadással az MAN Truck & Bus egy további mérföldkövet fektet le a városi elosztófuvarozás villamosításának útján, amely kapcsán a károsanyag-kibocsátástól mentes üzemelés és a kis zajterhelés egyre fontosabb szempontokat jelent. A CNL tagjainak logisztikai mindennapjaiban végzett teszt kiemeli az MAN azon törekvését, hogy fenntartható logisztikai megoldásokat az ügyfelekkel együtt, az ő gyakorlati tapasztalataik segítségével dolgozzon ki.

A Steyr városában található MAN-gyár elektromos teherautókat gyártó részlegében rendezett átadási ünnepségen Joachim Drees meggyőződéssel nyilatkozott a CNL-szövetséggel végzett közös projektről: „Elérkezett ez a pillanat, az első elektromos MAN-teherautók az utakon gördülnek – mégpedig mindennapi használatban az ügyfeleinknél. Már mostantól például italokat, élelmiszereket vagy járműalkatrészeket szállítanak ki – mindezt helyi károsanyag-kibocsátás nélkül, szinte zajmentesen. Az első e-teherautók átadása nemcsak a CNL-tanáccsal együtt végzett projektünk kapcsán különleges pillanat, hanem az MAN immár 260 éves történelme tekintetében is.”

Az osztrák Fenntartható Logisztikáért Tanács oldaláról annak kezdeményezője és szóvivője, Max Schachinger méltatta a projektet: „Mindannyian ismerjük és megéljük a klíma és a környezetvédelem kapcsán történő fejleményeket, és mi mindannyian még élhetőbb városokat szeretnénk. Minden egyes egyén lépésein túl mi egy nagyobb egésszé fogunk össze, ráadásul az MAN és az első elektromos teherautók segítségével mindezt konkrét tettekre váltjuk. Ezzel megkezdődik a fosszilis korszak vége, és ma elkezdődik a fenntartható mobilitás jövője.”

Az első elektromos teherautók átadása az osztrák CNL-konzorcium kilenc partnercégének: (balról jobbra) Joachim Drees, az MAN Truck & Bus AG igazgatótanácsának elnöke, Mag. Sandra Stella, a Hofer KG stockeraui logisztikai ágának vezetője, Arno Wohlfahrter, a Metro Österreich főigazgatója, Christian Fürstaller a Quehenberger Logistics vezérigazgatója és ügyvezető partnere, Mag. Jochen Geisendorfer, a REWE-csoport személyzeti funkciók I, valamint a kontrolling és logisztika területeinek vezetője, Alfons Dachs-Wiesinger a Magna Steyr logisztikai szolgáltatási igazgatója, Max Schachinger, a CNL alapítója, Mag. Fritz Poppmeier, a SPAR Österreichische Warenhandels AG igazgatóságának hálózatfejlesztésért és kiskereskedelmi értékesítésért felelős tagja, Thomas Gerbl, a Stieglbrauerei zu Salzburg GmbH ügyvezető igazgatója, Dipl.-Betrw. Jürgen Bauer, a Gebrüder Weiss igazgatója és Dr. Ulrich Dilling az MAN Truck & Bus AG igazgatótanácsának termelésért és logisztikáért felelős tagja

A CNL egy Európa-szerte egyedülálló kezdeményezés: a kereskedelem, a logisztikai szolgáltatások és a gyártás területének 18 legnagyobb osztrák vállalata összefogtak, hogy közösen tegyenek lépéseket a fenntartható logisztika érdekében. A Fenntartható Logisztikáért Tanács (CNL) a Bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyeteme (Universität für Bodenkultur Wien, BOKU,) Globális Változás és Fenntarthatóság Központjához (Zentrum für globalen Wandel und Nachhaltigkeit) tartozik.

Az üzemeltetői teszteket a Megawatt projekt keretében, és az osztrák szövetségi kormányzat Klíma- és Energiaalapjának „Az elektromobilitás világítótornyai” programjának 3 012 648 eurós támogatásával végzik.

Forrás és fotók: MAN Truck & Bus

 

(Ezt a cikket 80 alkalommal tekintették meg.)