Hírek Kiemelt hírek Környezetbarát Külföld Márkahírek Scania

Szövetséget kötött az E.ON, a H&M cégcsoport, a Scania és a Siemens, hogy felgyorsítsák a nehéz-tehergépkocsikkal végzett árufuvarozás szén-dioxid-semlegesítését

A párizsi klímaegyezmény célkitűzéseinek eléréshez a nehéz-tehergépkocsikkal végzett árufuvarozás teljes mértékű szén-dioxid-semlegesítése szükséges. Ennek teljesítése 2050-ig nemcsak lehetséges, hanem gazdaságilag is vonzó társadalmi szempontból. A változás ütemének felgyorsításához négy vállalat szövetséget kötött, és másokat is felkért, hogy csatlakozzanak.

Forrás: Scania

A szövetség kiindulási pontja a Megvalósíthatósági tanulmány: a fosszilis energiaforrástól mentes árufuvarozás elérése 2050-re (The Pathways Study: Achieving fossil-free commercial transport by 2050). A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a fosszilis energiaforrástól mentes árufuvarozás határozottan elérhető a párizsi egyezményben kitűzött időpontig. Azonban ennek megvalósításához az iparnak és a politikának együtt kell működnie, azonnal változásokat kell kezdeményeznie és példátlan ütemben kell cselekednie.

Ezért az iparág szereplői egy személyként összefognak, hogy befolyásolják a közvéleményt és a politikát azzal a céllal, hogy optimális környezetet teremtsenek a kölcsönösen előnyös változásokhoz a fuvarozási ágazatban. Rendszerszemléletű megközelítésre lesz szükség, a vállalatok szövetsége pedig erős alapot jelent az infrastruktúra-szolgáltatók, az energiaszolgáltatók, a járműgyártók és a fuvaroztatók szemszögéből a kiskereskedelem képviselőivel.

A vállalatok szövetsége a jövőben is folytatja majd a tudásanyag bővítését, valamint a nagy jelentőségű innovációk és együttműködések meghatározását tevékenységi körükön és saját ökoszisztémájukon belül.

„Az elmúlt évek megmutatták, hogy a fenntartható árufuvarozásra való átállás üteme felgyorsult, a piac pedig fogékonyan reagál erre. Azonban sokkal többet kell tenni az üvegházgáz-kibocsátás hatásainak ellensúlyozására. Senki sem tudja ezt egyedül megtenni, de együttműködéssel sikerülhet. Ezért nagyon fontos lépést jelentenek az ezzel az önkéntes szövetségünkkel lefektetett alapok, amelyek megmutatják, hogyan gyorsítjuk majd a változást” – mondta Henrik Henriksson, a Scania elnök-vezérigazgatója.

„Amit ma bejelentünk, az egy mérföldkő a nehéz-tehergépkocsikkal végzett árufuvarozás szén-dioxid-semlegesítésével kapcsolatos bővebb és mélyebb tudás megszerzésében. Azonban már most világosan látszik, hogy a nehézhaszonjárművek villamosításának infrastruktúrája kulcsfontosságú része ennek az utazásnak. Ezért nagyon jó döntés a Siemens számára, hogy csatlakozott a vállalatok önkéntes csoportjához, hogy hatással legyen és hozzájáruljon ennek megvalósításához” – mondta Ulf Troedsson, a Siemens Nordics elnök-vezérigazgatója.

„Nem kétséges, hogy zöld energia működteti majd a jövő fuvarozási rendszerét. A nehéztehergépkocsikkal végzett árufuvarozás ágazatának átalakítása a szereplők teljes ökoszisztémájára hatással lesz. Ha a hosszú távú napirendünkre tekintünk, akkor jó úton haladunk, de most van szükség erőink egyesítésére, hogy felgyorsíthassuk a változást. Ez csak az első lépése egy nagyon érdekes együttműködésnek” – mondta Marc Hoffmann, az E.ON Sweden elnök-vezérigazgatója.

„Manapság a klímaváltozás az egyik legfontosabb kérdés bármelyik cég számára, és mi nagyszabású célokat tűztünk ki vállalatunk elé, azt, hogy 2040-re a klímaváltozás szempontjából pozitívvá váljunk. De csak akkor érhetünk el ambiciózus célokat, ha egyesítjük erőinket az iparág más kulcsfontosságú szereplőivel. Csatlakozásunk ehhez a szövetséghez egyedülálló helyzetbe hoz bennünket, hogy okos, hatékony és fenntartható megoldásokat vezessünk be a fuvarozási és logisztikai tevékenységünk területén” – mondta Anna Gedda, a H&M cégcsoport fenntarthatósági vezetője.

Forrás: Scania

 

(Ezt a cikket 15 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical