Német autóipari szövetség: csak vesztesei lennének egy amerikai-európai kereskedelmi háborúnak

Illusztráció - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu

Amerika és Európa is csak veszíthet, ha kereskedelmi háborút folytat egymással – hangsúlyozta a német autóipari szövetség (VDA) elnöke hétfőn a tervezett amerikai védővámokkal kapcsolatban. A szövetségi kormány is ismét bírálta Washington tervezett lépéseit, Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján kijelentette, hogy tévúton jár, aki tovább emeli a vámokat.

Illusztráció – ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor (1953-2017)

Bernhard Mattes, a VDA elnöke kiemelte, hogy mindent meg kell tenni a kereskedelmi háború veszélyének elhárításáért, mert a „büntetővámok” nem oldanak meg semmit. Rámutatott, hogy a német gyártók tavaly 494 ezer autót exportáltak az Egyesült Államokba, ami 25 százalékos csökkenés 2013-hoz képest. Ugyanezen idő alatt a német autóipari cégek 180 ezerrel évi 804 ezerre növelték az Egyesült Államokban gyártott kocsik számát, és üzemeikben 36 500 amerikainak adnak munkát.

Hozzátette, hogy az amerikai gyárakban előállított német kocsik több mint 50 százalékát, évi 430 ezer gyártmányt exportálnak az Egyesült Államokból, így a német autóipar részesedése az Egyesült Államok exportjában mintegy 25 százalékkal nagyobb, mint részesedése az Egyesült Államok autópiacán.

Ezek az eredménynek mindkét félnek előnyösek, és nem lenne szabad őket „könnyelműen” veszélybe sodorni – utalt a VDA elnöke Donald Trump amerikai elnök új terveire. Steffen Seibert a szövetségi kormány előző héten megfogalmazott bírálatait megerősítve hangsúlyozta, hogy egy kereskedelmi háború nem szolgálná sem a német, sem az európai és az amerikai érdekeket.

Azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump az európai járműveket terhelő vámtételek emelését is kilátásba helyezte arra az esetre, ha az Európai Unió válaszlépéseket tesz a korábban bejelentett amerikai vámemelésekre, és azzal vádolta az Európai Uniót, hogy súlyos vámmal terhel amerikai termékeket, rámutatott, hogy valamennyi vámtételről a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretei között állapodtak meg.

Megjegyezte: nincs túl sok értelme összehasonlítani egyes termékek vámját, hiszen az Egyesült Államok is számos termékét védi igen magas vámmal. A dohány importját például 350 százalékos, a teherautók és a platós kisteherautók behozatalát 25 százalékos vám terheli – fejtette ki a német kormányszóvivő.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 91 alkalommal tekintették meg.)