A hatótávbajnok Caddy TGI: környezetbarát és takarékos autózás a sűrített földgáznak köszönhetően

Forrás: Volkswagen Haszonjárművek

Küldetése a károsanyag-kibocsátás csökkentése. A hatótávbajnok Caddy TGI ugyanis lehetővé teszi a sűrített földgázzal közlekedők számára, hogy környezetbarát és üzemanyag takarékos módon autózzanak. A Caddy TGI kategóriájában igazán egyedi kombinációt kínál, hiszen sűrített földgáz hajtású erőforrásához akár kényelmes hatfokozatú, kettős tengelykapcsolós sebességváltó (DSG) is kapcsolódhat, a vezetési élményt és a kényelmi szempontokat is egyaránt szem előtt tartva.

Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Nem számít, hogy személyszállításról vagy áruszállításról van szó, normál tengelytávú vagy Maxi kivitellel van dolgunk, hogy éppen egy Caddy Alltrack modellt, egy kempingjárművet, egy taxit vagy egy Kombi verziót választottunk: a Caddy utasai mindig jó társaságban kelnek útra, legyen szó akár kéziváltóval vagy kettős tengelykapcsolós automata sebességváltóval szerelt járműről. A Caddy számos elvárást és rengeteg ügyféligényt kielégít az általa kínált lehetőségekkel.

A Caddy TGI sűrített földgázzal (CNG) üzemelő hajtásrendszere igen környezetbarát és kiemelkedően takarékos, emellett pedig bármely korábban említett modellváltozatban elérhető. A Caddy TGI hihetetlen ereje a hatótávolságában rejlik: kategóriájában a legjobb értéket teljesítve sűrített földgázzal akár 610 kilométert is megtehet, míg a Maxi változat 760 kilométeres távra képes. A Caddy TGI ezzel igazi hatótávbajnok a jelenleg Európában elérhető, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő járművek között. Ezeket a távokat könnyedén teljesíti kvázi-monovalens gázhajtásának köszönhetően (a sűrített földgáz üzemet egy 13 literes benzintartalék egészíti csak ki), így vegyes ciklusban a Caddy TGI fogyasztása 4,1 kg, a Caddy Maxi esetében pedig 4,3 kg 100 kilométerenként. A padló alá beépített sűrített földgáz palackok kapacitása 26 kg. A Caddy Maxi TGI öt, szintén a padló alatt elhelyezett gázpalackja összesen 37 kg gáz tárolására ad lehetőséget. Köszönhetően a padló alá beépített palacoknak, a Caddy akár 3 200 literig növelhető csomagtér térfogata illetve a Caddy Maxi 4 300 literes raktere változatlan marad a TGI kivitelnél is.

A palackok egy 1,4 liter összlökettérfogatú TGI motort szolgálnak ki, amely az új Euro 6 károsanyag-kibocsátási normát is teljesíti. Ez az erőforrás egy új TSI benzinmotoron alapul, amelyet a sűrített földgázzal való üzemelésnek megfelelően módosítottak. Többek között a hengerfejet, a szelepvezérlést, a forgattyús hajtóművet, a dugattyúkat, a hüvelyeket és a szelepeket is a földgázhajtás követelményeihez igazították. A fejlesztők a motorvezérlést, a katalizátort és a turbófeltöltőt szintén módosították. A földgázhajtással való kompatibilitást már a TSI benzines motorcsalád fejlesztésének korai fázisában figyelembe vették.A Caddy TGI motor legnagyobb nyomatéka 200 Nm, amelyet az 1500-3500 percenkénti fordulatszám-tartományban fejt ki. A Caddy TGI legnagyobb sebessége 174 km/óra kézi sebességváltóval, valamint 172 km/óra DSG váltóval.

A Caddy TGI és a Caddy Maxi TGI gáztankját egy 13 literes benzintartály egészíti ki, benzint azonban csak indításkor és a motor bemelegedési fázisában használ. Ez a benzintartalék biztosítja a jármű mozgásképességét olyan esetben is, amikor gázzal már nem tudná elérni a több mint 3 200 európai CNG-töltőállomás valamelyikét.

Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Az új Caddy Edition TGI limitált szériás modell olyan alapfelszereltséggel hódít, mint a varratokkal díszített bőrbevonatú multifunkciós kormánykerék, és a hasonló kivitelben készült, szintén bőrborítású váltógomb illetve kézifékkar. A limitált széria áruszállító kivitele az alapfelszereltség részeként kínálja az állítható magasságú, integrált fiókokkal ellátott vezető és kísérő oldali üléseket, a deréktámasszal kiegészített vezetőülést és a Composition Audio két hangszóróval és mobiltelefon interfésszel szerelt rádióját. Ezen felül a TGI Edition személyszállító csomagjában már a Discover Media hat hangszórós navigációs rendszere szerepel, amelyet elektronikus beszédhangosító funkció, USB csatlakozás, mobiltelefon interfész illetve az állítható magasságú és hosszirányban csúsztatható, három pohártartóval ellátott középső kartámasz tesz teljessé.

A Caddy Edition TGI könnyedén felismerhető az oldalvédő díszlécek felett és a hátsó ajtón található „Edition” emblémáról illetve a B oszlopokon elhelyezett TGI jelölésről is. A külső tükörházak, az ajtókilincsek és a tolóajtók a karosszéria színének megfelelő fényezést kaptak, a személyszállító kivitelnél pedig ezt kiegészítik a színre fújt lökhárítók, a króm oldalsó irányjelzők és a privacy üvegezés is.

Az új Caddy TGI bevezető ára a hatsebességes kéziváltós áruszállító kivitel esetében nettó 5.160.000 forinttól (bruttó 6.553.200 forint) indul. A személyszállító Kombi változat bruttó 6.539.030 forinttól érhető el. Az áruszállító Caddy Maxi TGI ára nettó 5.742.000 forintnál (bruttó 7.292.340 forint) kezdődik. A Caddy Edition TGI modell Magyarországon később kerül bevezetésre.

A sűrített földgáz (CNG) jelentése: a CNG rövidítés a Compressed Natural Gas, vagyis a sűrített földgáz jelölést takarja. Itt az üzemanyagot a földgáz, illetve olyan zöld energiából előállított természetes gázok, biometánból illetve metánból előállított természetes gázok adják, ahol akár 100 százalékban csak biometán felhasználása is lehetséges lehet.

Forrás: Volkswagen Haszonjárművek

 

(Ezt a cikket 81 alkalommal tekintették meg.)