Hírek Kommunikáció és Informatika

Autóvezetést segítő mobil applikációk

Az utóbbi években – korosztálytól függetlenül – hatalmas tömegek szoktak hozzá az okostelefonok napi szintű használatához. A készülékeket ráadásul az esetek többségében nem az eredeti funkciója miatt vesszük a kezünkbe, hanem az olyan alkalmazások használata miatt, amelyek inkább tartoznak a szórakoztató elektronikához, mint a telekommunikáció hagyományos világához. 

A Rendőrségi Útinformációs Rendszer (RUTIN) útinformációs mobilapplikáció egy okostelefon kijelzőjén. Az ingyenes alkalmazás baleseti értesítésekkel és egyéb közlekedési információkkal segíti az úton levőket. MTI Fotó: Marjai János

Bár a KRESZ vezetés közben tiltja a kézben tartott mobil használatát, a készülékek megfelelő tárolásról egy szimpla autós tartóval könnyen gondoskodhatunk. Napjainkra rengeteg olyan vezetést könnyítő alkalmazást fejlesztettek ki, amelyek általában nemcsak ingyenesen letölthetők, de amelyet érdemes alkalmazni utazás közben. Mivel utóbbiak havi szinten tucatjával jelennek meg, akadnak köztük komolytalan vagy éppen teljességgel felesleges app-ok is. Cikkünkben bemutatunk néhány olyan autós alkalmazást, amit érdemes letölteni új vagy régi okostelefonunkra. Az okostelefonok és applikációk ma már nem luxustermékek, és mivel gyors a cserélődésük olcsón lehet hozzájutni használt, de jó minőségű okostelefonhoz. Ha sokat ülünk autóban, mindenképpen fontoljuk meg ezen eszközök használatát. Megéri!

Traffipax jelző applikációk

A navigációs szoftverek terén tehát rendkívül nagy a kínálat és a legtöbbjük rendelkezik Traffipax-jelző funkcióval is. Ennek megléte esetén sem árt ellenben egy naprakész, folyamatosan frissülő adatbázisra épülő szolgáltatást letölteni a mobilkészülékünkre. Magyar fejlesztők alkották meg a teszteléseken kiválóan megfelelő Traffi Hunter elnevezésű programot, amelynek alkalmazásával nemcsak elkerülhetjük a kellemetlen plusz havi kiadásokat, de letöltése lehetséges teljesen ingyenesen.

Megfelelő követési távolság – IOnRoad

A balesetek egy jelentős részét kétségtelenül a kellő követési távolság be nem tartása okozza. Minden autóvezető tisztában van vele, hogy az ideális követési távolságot szemmel felmérni nem mindig könnyű, ráadásul különösen nehéz olyan közlekedési viszonyok között, ahol a forgalom miatt folyamatosan változik a gépjármű sebessége. Az okostelefonokra letölthető IOnRoad applikáció nemcsak a sávváltást könnyíti meg, de képes a gépjárművünk és az előttünk haladó autó közötti aktuális követési távolság feltüntetésére is. Az applikáció tesztelői szerint viszont kevésbé megbízható rossz látási viszonyok között.

Dugófigyelők

A mobilinternetet használó okostelefon tulajdonosok „harmadik szemét” a dugófigyelő applikációk jelentik. Ezek az alkalmazások nemcsak lehetővé teszik, hogy információkat osszunk meg a közlekedőkkel traffipax, baleset vagy egyéb veszély esetén, de telepítésével magunk is időben kapunk tájékoztatást a közlekedési viszonyokról. A világ autósainak tapasztalatai szerint jelenleg talán az izraeli fejlesztésű Waze a legjobb ilyen dugófigyelő rendszer, amelynek alkalmazása Apple termékekre, sőt androidos és Windows Mobile készülékekre is gond nélkül telepíthető.

Járműdiagnosztikai alkalmazások

Rengeteg olyan gépjárművezető van, aki rajong a járműdiagnosztikáért. Közülük rengetegen telepítik okostelefonjaikra a Torque alkalmazást, amely lényegében egy USB olvasó segítségével lehetővé teszi a telefon kijelzőjén olyan adatok megjelenítését, amelyet normál esetben a műszerfalon soha nem láthatnánk. Nemcsak érdekes, de hasznos is, hiszen a Torque egyebek mellett fogyasztási és hibaadatokat is közöl.

Fizetőparkolás

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által összegyűjtött applikációk valamelyikének letöltése nagy segítség az olyan autósoknak, akik rendszeresen közlekednek az ország különböző nagyvárosaiban. A legkedveltebb közülük a Simple elnevezésű app, amely az összes magyarországi parkolási zónában könnyen és gyorsan fizetheti a parkolási díjat.

 

(Ezt a cikket 670 alkalommal tekintették meg.)