Érdekvédelem Hírek Kiemelt hírek Külföld Szervezetek hírei

NiT Hungary: Friss tájékoztató az osztrák minimálbér-szabályról

A mai napig rengeteg bizonytalanság tapasztalható az év elején szigorított osztrák minimálbér szabályok betarthatósága ügyében. A vihart a 2011-ben alkotott rendelet ellenőrzési és szankciós szabályainak hatályba lépése kavarta, ami komoly bírsággal fenyegeti a szabályok megszegőit.

A minimálbér-előírások a közlekedési ágazatra is kiterjednek, viszont a regisztrációs rendszer és az adminisztrációs kötelezettségek nem veszik figyelembe az áru- és személyszállítás sajátosságait.

A szabályok alkalmazásával kapcsolatban 2017. január 20-án a NiT Hungary személyes konzultációt folytatott Magyarország Bécsi Nagykövetségének vezető külgazdasági attaséjával, Mautner Márk úrral, hivatalos információt kérve a kialakult helyzetről, egyben feltéve a NiT Hungary tagjaitól összegyűjtött kérdéseket.

Az attasé tájékoztatása szerint az osztrák hatóságoktól sem lehet minden kérdés tekintetében egyértelmű információt beszerezni, náluk is sok bizonytalanság tapasztalható. Az osztrák szociális tárca 2017. január 26-ra hívta össze a külképviseleteket, azzal a céllal, hogy tájékoztatást adjon a rendszer alkalmazásával kapcsolatban. Mautner Márk a NiT Hungary részére ígéretet tett arra, hogy kérdéseinket tolmácsolva hiteles választ kér az eddig nem értelmezett, vagy ellentmondásos esetekre vonatkozóan.  

A NiT Hungary tagjai számára az ipartestület honlapján azonosítóval és jelszóval belépve, változatlan formában elérhető (a „SZAKMAI HÍREK” menüben) a január 26-án megtartott osztrák minisztériumi tájékoztatónak a külgazdasági osztály által összeállított, és a NiT Hungary részére megküldött összefoglalása.

Bár az összefoglaló nem válaszol meg minden nyitott kérdést, fontos kiemelni, hogy ezek megválaszolásáig és egy tervezett fuvarozói ZKO nyomtatvány létrehozásáig nem lesz moratórium, ugyanakkor a szakminisztérium arra kérte az ellenőrzések végrehajtásával megbízott adóhatóságot, hogy 2017. február végéig ne szankcionálják a szabálytalanságokat.

Forrás: NiT Hungary

 

(Ezt a cikket 190 alkalommal tekintették meg.)