Gazdaság Hírek Külföld Üzemanyag

Horvát miniszterelnök: az INA részvények visszavásárlása után új stratégiai partnert kereshet Zágráb

Miután visszavásárolja Horvátország az INA horvát olajvállalat részesedését a Mol Nyrt.-től, nyitott lesz új befektetők és stratégiai partnerek bevonására a cégbe – mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő pénteken a közszolgálati televízió esti híradójának adott interjújában.

Hozzátette: ezt azonban a jelenlegi partnerségtől eltérő feltételrendszerrel teszik majd, “nem olyannal, mint a mostani”. A kormányfő meggyőződésének adott hangot, hogy az INA-nak kutatással, termeléssel és értékesítéssel is foglalkoznia kell, olyan módon kell működnie, ami jó Horvátországnak és a környező délkelet európai piacnak.

Plenkovic arról is beszélt, hogy a horvát kormány Washingtonban, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjában megpróbálja vitatni a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság (UNCITRAL) Ivo Sanader volt kormányfő korrupciós ügyében hozott döntését és Zágrábra nézve kedvezőtlen határozatát.

A horvát kormány még 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, és a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.

A döntőbírósági határozat után Plenkovic december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 59 alkalommal tekintették meg.)