Hírek Szerviz

HENT: súlyos kockázatot jelentenek a járműjavításhoz használt illegális eszközök

Súlyos közlekedésbiztonsági kockázatokat jelentenek az autókban használt szoftverek és egyéb műszaki elemek működését ellenőrző nem jogtiszta, vagy nem megfelelően frissített diagnosztikai eszközök – hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Illusztráció -Akkumulátor ellenőrzése egy hivatalos autószervizben legális eszközzel    –                   H. Szabó Sándor felvétele

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben kiemelték: iparági becslések szerint a gépjárműjavítás területén működő 10 ezer vállalkozás ötödénél, míg az engedéllyel nem rendelkező több tízezer javítónál az elektronikus rendszereket vizsgáló eszközök illegális forrásból származnak.

Szakértők szerint az online kereskedelmi csatornákon olcsón beszerezhető, de nem jogtiszta gépjárművizsgáló diagnosztikai berendezések többsége a vállalkozói engedéllyel nem rendelkező magányszemélyeknél köt ki, ami a különböző berendezések és eszközök forgalmazóinak átlagosan évi 6 milliárd forintos kárt okoz. Emellett kockázatos lehet, ha nem jelzik az autó szoftveres elemeiben fellépő esetleges hibákat, rosszabb esetben pedig még rontanak is az autó műszaki állapotán.

A legsúlyosabb problémát a légzsákok vezérlésébe, az ABS-be, az ESP-be, a sávelhagyást figyelő kamerás rendszerekbe, illetve minden egyéb számítógép-vezérlésű szerkezetbe történő szakszerűtlen beavatkozás jelenti – idézi a közlemény Gablini Gábort, a HENT vezetőségi tagját, a Magyar Autós Szakmai Szövetség elnökét.

A tapasztalatok szerint az importált használt autók 20-25 százaléka kiiktatott vagy csökkentett hatásfokú kipufogógáz-tisztítóval, továbbá hiányos, manipulált biztonsági rendszerrel üzemel – közölte a HENT.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 64 alkalommal tekintették meg.)