Hírek Kiemelt hírek Rendezvények Sport Versenyek

Africa Race – Az összetettben tartják 5. – 6. helyüket a magyar kamionok

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 11. legjobb idővel teljesítette a klasszikus Dakar-útvonalon haladó Africa Race nemzetközi terepraliverseny pénteki, ötödik szakaszát, az összetettben pedig továbbra is a 12. helyen áll.

Az Opel Dakar Team közölte: a szervezők a szelektív szakasz első felét az utóbbi hetek esőzései miatt törölték az útvonalból, így csak a 276 kilométeres másodikat kellett teljesítenie a mezőnynek.

“Ma többet voltunk a levegőben, mint az elmúlt napokban összesen, mivel a pálya rettentő gyors volt, tele kisebb ugratókkal. Helyenként 190 kilométeres sebességgel közlekedtünk, és ha ilyen tempónál nem ismered a pályát – márpedig mi nem ismerjük -, akkor nagyon, nagyon észnél kell lenni” – mondta a pilóta, Szalay Balázs.

Navigátora, Bunkoczi László számára túlságosan gyors volt a pénteki tempó. “Rohanós szakasz volt, viszonylag eseménytelen, de odafigyelős, mert a 125 kilométeres átlagsebesség szerintem túlságosan magas egy terepraliversenyen” – vélekedett.

Az Opel Mokka egyik féltengelye a szakasz végére eltörött, de szombaton szünnap lesz a versenyen, amit a mezőny az Atlanti-óceán partján fekvő Dahlában tölt, így lesz idejük megjavítani.

Az Opel Dakar Team kamionos egysége, a Darázsi Zsolt, Szalai Norbert kettős a szervizcsapat közreműködésével a negyedik etap után éjjel egy óráig dolgozott, hogy rajtra kész állapotba hozza a MAN-t, és ez sikerült is. Mint kiderült, nem csupán a laprugókat kellett kicserélni, hanem a hűtőt is, mert folyt belőle a víz.

A duó pénteken a hatodik helyen zárt, a harmadik magyar egység, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió pedig a negyedik lett.

Eredmények, 5. szakasz:
Remz el Kebir-Dahla (össztáv: 696,31 km, ebből szelektív szakasz: 276 km):

Autósok:
1. Thierry Magnaldi, Francois Borsotto (francia, Ford Buggy) 1:56:21 óra
…11. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Mokka) 18:36 perc hátrány
az összetettben:
1. Vlagyimir Vasziljev, Konsztantyin Zsilcov (orosz, Mini) 15:08:25 ó
…12. Szalay Balázs 2:35:45 ó h.

Kamionosok:
1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Dmitrij Nyikitin (orosz, Kamaz) 2:05:52 ó
…4. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (Scania) 25:48 p h.
…6. Darázsi Zsolt, Szalai Norbert (MAN) 1:03:46 ó h.
az összetettben:
1. Karginov, Mokejev, Nyikitin 16:22:26 ó
…5. Kovács, Czeglédi, Ács 3:52:22 ó h.
6. Darázsi, Szalai 20:15:59 ó h.

Forrás: MTI

(Ezt a cikket 55 alkalommal tekintették meg.)