Gazdaság Hírek Járműpiac Kiemelt hírek

A gépjárműimportőrök 5 százalékos piaci növekedésre számítanak az idén

A gépjárműimportőrök 5 százalékos piaci növekedésre számítanak 2017-ben, előrejelzésük szerint összesen 132 400 új járművet helyeznek majd forgalomba Magyarországon ebben az évben – mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Eladó új nagyhaszonjárművek a Kamion EB Magyarországi futamán a Hungaroringen. – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A személyautók piacán 6 százalékos növekedést prognosztizálnak, a válság óta először haladja majd meg a 100 ezret a behozott új személyautók száma. Az egyesület várakozásai szerint mintegy 24 ezer új kishaszonjárművet helyeznek majd forgalomba, 3 százalékkal többet a 2016-osnál, így ez a két kategória összesen 5 százalékkal bővülhet – ismertette Erdélyi Péter.

A nagyhaszonjárműveknél stagnálást, 5500 új forgalomba helyezést várnak, a buszoknál 22 százalékos növekedésre, 500 új buszra számítanak, a motorkerékpárok forgalmazásában pedig 8 százalékos növekedést jeleznek előre, ami 2400 új járművet jelent.

Az MGE ügyvezető elnöke elmondta azt is, a 2016-os év jobb lett az általuk jelzettnél. Tavaly 96 555 új személyautót helyeztek forgalomba, 25 százalékkal többet, mint 2015-ben. Ugyanakkor 142 ezer használt gépkocsit hoztak be az országba, 16 százalékkal többet az előző évinél – közölte.

Az ügyvezető elnök hozzátette: tavaly 21 333 új kishaszongépjármű került forgalomba, ami 22 százalékos növekedés az előző évihez képest. Az országba ugyanakkor mintegy 13 ezer használt kishaszonjármű került be, 10 százalékkal több, mint 2015-ben.

Erdélyi Péter kiemelte, az importált autók átlagéletkora 11 év felett van. A Magyarországon forgalomban lévő mintegy 3 millió személyautó átlagéletkora csaknem 14 év, a kocsik kétharmada tíz évnél régebbi. Ennél az Európai Unió országai közül csak Lengyelországban és Görögországban rosszabb az arány.

Az MGE ezért szükségesnek tartaná a fiatalabb autók importjának támogatását, például a kilowatt-adó átalakításával vagy új gépjárműadó-rendszer bevezetésével.

Dér Péter, az egyesület elnökségi tagja elmondta, a 3,5 tonna feletti új nagyhaszongépjárművekből tavaly 5515-öt értékesítettek, valamivel kevesebbet, mint az előző évben, amikor 5076 került forgalomba.

Kitért arra is, hogy a buszpiac nehéz éven van túl, a 2015-ös 546 autóbusz után tavaly 411 új busz került forgalomba, és ennek is a 20 százaléka kisbusz. A rendkívül elöregedett buszállomány miatt ennél kétszer-háromszor több új járműre lenne szükség évente – fejtette ki Dér Péter.

Szloboda Tamás, az MGE motoros szakértője egyebek mellett közölte: a rendszámmal rendelkező motorok piacán 2012 volt a mélypont. Azóta nőnek az eladások, tavaly 2200 új motorkerékpárt értékesítettek Magyarországon. Ugyanakkor a 2006-os teljes piacnak még a negyedét sem érik el az eladások – tette hozzá.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az MGE javasolja a közlekedésre használt – így a környezetszennyezés és a közlekedési dugók csökkentését segítő – motorkerékpárok regisztrációs adójának csökkentését, arányosítva a gépkocsik regisztrációs adójával.

Erdélyi Péter a 2016-os évet értékelve kiemelte: a magánvásárlók elkezdtek visszatérni a piacra, de inkább a használt autók felé fordultak. A forgalomba helyezett új autóknál 70 százalék körül maradt a cégautók részaránya, igaz, ezek egy része valójában magánvásárlás. Az MGE ügyvezető elnöke kedvezőnek értékelte, hogy elindult a visszatérés a márkaszervizekhez és a legális autójavítókhoz.

Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy a növekvő használtautó-import miatt a nem legálisan működő szervizek forgalma is nő – fejtette ki. Erdélyi Péter kiemelte, az MGE az Autós Nagykoalícióval együtt továbbra is az ágazat tisztulásán dolgozik, idén konzultáció kezdődik a kormányzattal az autósok terheinek könnyítéséről.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 32 alkalommal tekintették meg.)