Hollandiában újabb törvényt hoztak a kelet európai fuvarozók és megbízóik ellen

A holland parlament elfogadott egy törvényt, amely „szociális dömping” eseten – amikor az olcsóbban dolgozó kelet európai fuvarozók elszívják a munkát a holland fuvarozók elől – azonnal perelhető az a fuvarozó és megbízója, akik nem a holland törvényeknek megfelelő körülmények között foglalkoztatják a kamionsofőrt.

A Binnenhof palota a holland parlament épülete.
A Binnenhof palota a holland parlament épülete.

A holland érdekeket védő törvény nem új keletű, hiszen eddig is felléptek a sofőrjeiket nem megfelelő körülmények között alkalmazó fuvarozó vállalkozásokkal szemben. A holland parlament alsóháza által elfogadott új módosítás alapján már nem csak a fuvarozó cég, hanem az alacsonyabb díjakat elfogadó fuvarmegbízó is perelhető, ha olyan fuvarozónak ad megbízást aki nem a holland törvények és szabályok szerint alkalmazza sofőrjeit.

Lodewijk Asscher holland munkaügyi miniszter szerint nagy előrelépés a törvénymódosítás a tisztességes munkaerőpiac védelmének érdekében. Véleménye szerint valamennyi Hollandiában dolgozó kamionsofőrnek meg kell kapni az őt megillető bért és be kell tartania a holland törvényeket és szabályokat! Véget kell vetni azoknak a látszatmegoldásoknak, amely lehetővé teszi a „szociális dömping” alkalmazását, tisztességtelen versenyhelyzetet teremtve a szabályokat betartó holland és nyugat európai fuvarozókkal szemben.

A miniszter szerint nem hiányoznak a holland munkaerő piacról azok a sofőrök és fuvarozók sem, akik náluk házalnak olcsó fuvarral, így elveszik a többi teherautóvezető munkáját. A miniszter azt is hozzátette: tévhit, hogy a fuvardíjakat az egységes Uniós piac nagy számú szereplői nyomják le! Az új törvény lehetőséget ad ennek a tévhitnek a felszámolására!

Lodewijk Asscher úgy gondolja, hogy az alacsony fuvardíjakkal házaló új fuvarpiaci szereplők, nem tartják be a holland törvényeket, nem tartják be a kabotázs szabályokat és jóval a holland bérszint alatt alkalmazzák sofőrjeiket.

Az Európai Unió az egységes piac védelmében valószínűleg nem tud fellépni a Hollandokkal szemben, hiszen ők csak annyit szeretnének, hogy a törvényeik egységesen vonatkozzon minden sofőrre és fuvarozóra, aki Hollandiában lát el fuvarfeladatot. Most úgy tűnik, hogy a német és francia minimálbér törvénynél is szigorúbban lépnek fel a Hollandok a saját fuvarozóik és piacuk védelmében.

K.A. – hungarokamion.hu

 

(Ezt a cikket 4494 alkalommal tekintették meg.)