Kategóriák

Kategóriák

Érdekességek Hírek Kiemelt hírek Külföld Márkahírek Scania

Az „Érchegy” költöztetése Scaniával

Egy fagyos októberi reggelen az északi sarkkörtől északra fekvő kis svéd bányaváros, Malmberget lakói azért gyűltek össze, hogy szemtanúi legyenek egy különleges előadásnak – melyben egész környezetüket felkapják, és hét kilométerre szállítják el, az egyik házat a másik után.

A nagy svéd bányavállalat, az LKAB, a dán Mammoet túlméretes szállító vállalat és a NYAB svéd építő vállalat közös vállalkozásában 30 házat és többlakásos épületet, melyek között a legnehezebb 230 tonna súlyú, szállítanak el a közeli Koskullskulle községbe. Bár a városban az átalakulás részeként sok épületet egyszerűen lebontottak, illetve le fognak bontani, az LKAB úgy döntött, hogy számos történelmi épületet, melyek közül legrégebbi az 1909-as évből származik, megóvnak a gällivare-i önkormányzat kérésére.

Kulturálisan jelentős

Elhatároztuk, hogy kulturális és történelmi okokból megmentjük őket. Ezek közül néhány Malmberget legrégebbi házai közé tartozik, melyek az LKAB dolgozói számára épültek” – mondta Maritha Mossberg, az LKAB szóvivője, elmagyarázva, hogy a lakásokat ezekben az épületekben ki lehet majd bérelni.

A Kapitány bányagödör

A Mammoet – amint elvégezték az előkészületi munkálatokat, és a házakat felemelték alapjaikról – Scania tehergépkocsijainak csapatával, köztük egy, a túlméretes szállítmányokhoz Allison automata sebességváltóval ellátott Scania R 620 V8 járművel, szállítja át az épületeket új környezetükbe.

18 tengely, 144 kerék

Miután betolatnak az egyes házak alá, a Mammoet csapat lassan felemeli a 63 tonnás, 18 tengelyes Nicolas MHD trélert, kiegyensúlyozva, egyenletesen elosztva a házak súlyát a tréler 144 kerekére, mielőtt rögzítenék a terhet és elvontatnák. „A tréler teherbírása maximum 36 tonna tengelyenként, ami a tréler teherbírását 600 tonna felettivé teszi” – magyarázta a Mammoet gépkocsivezetője Trond Friis. A vontató hátsó részén elhelyezett generátor látja el energiával a tréler hidraulikus és kormányzási rendszereit, mely rendszereket a tréler elején ülő szakember kezel a szállítás közben.

Mivel a speciálisan felszerelt Scania R 620 maximálisan 250 tonna terhelésre van jóváhagyva, a nagyobb házaknál a Mammoet egy második, a tréler hátuljához kapcsolt vontatóval segít be, egyaránt tolni és fékezni. A Mammoet gyorsan dolgozva, az egyes házak felhelyezése után, kevesebb, mint egy óra alatt teszi meg az egész hét kilométeres távolságot.

Évtizedekig tartó átalakítás

Az épületekből tizennégyet költöztettek át októberben, a maradék szállítását 2017-ben tervezik. A projektet az LKB azon tervei eredményezték, miszerint kiterjesztik a vasérc kitermelését a város alá. Egy olyan város alá, melynek történelmét a szó szoros értelmében a 18. századtól itt folyó vasérc-bányászat alakította. Eltekintve a város nevétől, ami „Érchegyet” jelent, a látogatóknak meg is kell találniuk a helyi ipart azt követően, ahogy megpillantották azt az óriási gödröt, ami két részre osztja a várost.

Bár Kaptensgropen-t, vagyis ahogy hívják, a „Kapitány bánya gödröt” esetleg feltöltik, a földalatti bányászati tevékenység folytatódik a város kiszorításával, melynek központját várhatóan 2032-re tisztítják meg. A lakosok, akiknek megélhetése a bányászati kitermeléstől függ, ahogy Malmberget-et átalakítják, vagy Koskullskulle-be vagy a nagyobb városba, Gällivare-ba költöznek.

Olyan szerencsések vagyunk, hogy nem kell egy várost létrehoznunk. Már van egy városunk csak néhány kilométerre Malmberget-től. Gällivare megnő, Koskullskulle megnő, és Malmberget eltűnik” – mondta Mossberg. „A bánya, az LKAB és a város egymástól függnek. Így nincs város a bánya nélkül, és nincs bánya a város nélkül”.

Forrás: Scania

 

(Ezt a cikket 129 alkalommal tekintették meg.)