A téli vezetés veszélyeire és a megváltozott útviszonyokra szeretné felhívni a magyar autósok figyelmét az ORFK-OBB, a Continental Hungaria Kft, valamint a Magyar Autóklub. Ennek érdekében téli vezetéstechnikai napot szerveznek. A november 5-én megvalósuló rendezvény részleteit ma délelőtt, közös sajtótájékoztatón jelentették be a szervezők. 

Az ORFK-OBB, a Continental Hungaria Kft. és Magyar Autóklub szombaton egész napos téli vezetéstechnikai tréninget szervez azon autósok számára, akiket ellenőrzés alá vontak a budapesti helyszíneken végrehajtott közúti ellenőrzéseken és velük szemben intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel. Az egyenruhások szerdán és csütörtökön három ponton: a Váci úton, a Mogyoródi úton, a Nagykőrösi úton ellenőrizték az autósokat. Az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítottak a gumiabroncsok állapotára.

continental-teli-gumiabroncs

Cél a baleset-megelőzés

 „Az ellenőrzések célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel rendelkező gumiabroncsok használatára” – jegyezte meg Kiss Csaba r. alezredes, ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály, Autópálya- felügyeleti és Balesetmegelőzési Osztály vezetője. Hozzátette: a gumiabroncsok hatóságilag előírt minimális profilmélysége 1,6 milliméter, de a téli abroncsok esetében 4 milliméter mondható optimálisnak. Ezért az ennél kisebb profilmélységgel rendelkező téli gumiabroncsok cseréjéről időben szükséges gondoskodni. Azok az ellenőrzésen átesett autósok, akiknél mindent rendben találtak a rendőrök, ingyenes, vezetéstechnikai tréningre jogosító vouchert kaptak ajándékba. A 20 ezer forint értékű kurzust a Magyar Autóklubnál történő előzetes regisztráció után lehet igénybe venni, szombaton. A szervezet újpesti tanpályáján megvalósuló téli vezetéstechnikai napon az autósok instruktorok segítségével megtanulhatják, hogyan nyerjék vissza uralmukat a jeges, havas úton megcsúszó autó felett. Az eseményen emellett a szervezők családi programokkal várják a regisztrált látogatókat. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz többek között kipróbálni a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság által üzemeltettet KRESZ-parkot, a Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság segédmotoros szimulátorát, valamint a Katasztrófavédelem füstsátrát is, emellett egy tűzoltási gyakorlatban is részt vehetnek.

A többség időben cserél

A hagyományteremtő akció keretében november 2-án és 3-án végrehajtott közúti ellenőrzések során a rendőrök összesen 364 autóst állítottak meg. Az ellenőrzött autók több mint felén már téli gumiabroncs volt, de még továbbra is sok járműtulajdonos közlekedett nyári gumiabroncsokon. A négyévszakos abroncsok aránya elenyészően kevés, a megállított autók közül mindössze 21 járművön volt ez a típus. A mai napra virradóan már jelentősebb fagyok voltak többek között Budapesten és környékén is, emellett az országban több helyen szállingózott a hó. „Egy Németországban készült felmérés szerint a német autótulajdonosok 92 százaléka novemberben már a téli évszaknak megfelelő gumiabroncsokkal közlekedik az utakon, a többség októberben lecseréli a nyári gumiabroncsokat. Itthon is évről évre egyre többen gondolnak időben a cserére, de ahogy a felmérés is mutatja, még mindig van min javítani” – hívta fel a figyelmet Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria Kft. marketing vezetője.

Ezért kell a téli gumiabroncs 

A nyári gumiabroncsok időben történő cseréjének kiemelt jelentősége van. Ezek ugyanis csak 7 Celsius fokig biztosítanak megfelelő tapadást. A melegebb hónapokra tervezett abroncsok keményebb keverékkel készülnek, ezért télen, a hideg aszfalton megmerevednek és elveszítik rugalmasságukat. A téli gumiabroncsokat viszont lágyabb keverékkel és eltérő mintázattal gyártják, ennek köszönhetően megfelelő teljesítményt nyújtanak csúszós, illetve vizes útfelületen is. Egy 50 kilométer/órás sebességnél, jégen történő fékezéskor a nyári gumiabronccsal szerelt személyautó fékútja akár 31 méterrel is nagyobb lehet a téli abronccsal felszerelt gépkocsi fékútjánál.

Elengedhetetlen a megfelelő felkészítés

A téli gumiabroncsok használata mellett kiemelt figyelmet kell fordítani az autó megfelelő téli felkészítésére. Nem szabad megfeledkezni a zord időjárásnak ellenálló hűtő- és ablakmosó folyadékok biztosításról, valamint szükség esetén gondoskodni kell az ablaktörlő lapátok cseréjéről. „A téli felkészítés során ellenőrizzük a lámpákat is, hiszen a fényszórók ebben az évszakban jóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Javasolt továbbá a téli hónapokban napközben is felkapcsolt fényszórókkal autózni, így javítva a láthatóságunkat.”- hívta fel a figyelmet Dr. Pollák Mihály, a MAK főtitkárhelyettese. Hozzátette: a jól megválasztott sebesség és a megfelelő követési távolság betartása ebben az időszakban kiemelten fontos lehet.

Elkerülni a halálos baleseteket

A Continental célja, hogy belátható időn belül nullára csökkentse a halálos kimenetelű közlekedési balesetek számát. Éppen ezért kidolgozta a Vision Zero koncepciót, melynek alappillérei közé tartozik a veszélyes közlekedési szituációk elkerülése, valamint a gumiabroncsok teljesítményének fokozása. A prémium minőségű gumiabroncsok érdekében a Continental számtalan tesztnek veti alá a legújabb fejlesztésű téli gumiabroncsokat. A német gyártó az új, csúszós útfelületre fejlesztett abroncsokkal legalább 20 millió kilométert tesz meg száraz, vizes, jeges és havas útfelületen, ami annyit tesz, mintha legalább ötszázszor kerülnék meg egy autóval a Földet.


Continental vállalat

A Continental az intelligens technológiák kifejlesztésével az emberek és az árucikkek mobilitását támogatja. A vállalat nemzetközi autóipari beszállítóként, abroncsgyártóként és ipari partnerként biztonságos, kényelmes, személyre szabott és megfizethető megoldásokat kínál. 2015-ben a konszern öt divíziója, a Chassis & Safety, az Interior, a Powertrain, a Tires és a ContiTech együttesen közel 39,2 milliárd euró forgalmat ért el, és jelenleg 55 országban közel 215.000 munkavállalót foglalkoztat. További információt a www.continental-corporation.com weboldalunkon talál.

A Continental Magyarországon

A Continental Magyarországon jelenleg öt vállalattal, hét telephelyen képviselteti magát, és közel 7.000 munkatársat foglalkoztat. Négy divíziója (Interior, Chassis & Safety, Powertrain, ContiTech) végez gyártó- és szoftverfejlesztési tevékenységet Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott, Nyíregyházán. A Gumiabroncs divízió 1991 óta van jelen a magyar piacon értékesítési irodával és regionális abroncsraktárral.

Gumiabroncs divízió

2015-ben a Gumiabroncs divízió a világ 24 helyszínén jelen lévő termelő, fejlesztő és kereskedelmi egységei közreműködésével, több mint 49.000 munkatárs részvételével közel 10,4 milliárd eurós forgalmat ért el. A világ egyik vezető abroncsgyártójaként a Continental a széles termékportfoliójával, illetve a folyamatos fejlesztéseivel jelentős mértékben hozzájárul a gazdaságos és környezetbarát mobilitás fenntartásához.

Személy- és kishaszongépjármű-gumiabroncs üzletág

A Continental Európa egyik vezető abroncsgyártója a személy- és kishaszongépjármű-gumiabroncsok területén, valamint a világ negyedik legnagyobb gumiabroncs-gyártója a személygépjármű-abroncsok elsőszerelés és utánpótlás piacán. A Continental a prémiumkategóriás abroncsok fejlesztése során
a biztonságot befolyásoló tulajdonságok optimalizálására és a gördülési ellenállás minimalizálására helyezi a hangsúlyt. További információt a www.continental.hu weboldalunkon talál.

Haszongépjármű-gumiabroncs üzletág

A Continental Haszongépjármű-gumiabroncs üzletága a világ egyik legnagyobb gyártójának számít a tehergépjármű-, az autóbusz- és a speciális haszongépjármű-gumiabroncsok területén. További információt a www.continental.hu weboldalunkon talál.

Forrás: One On One KommunikációContinental Hungaria Kft.

(Ezt a cikket 45 alkalommal tekintették meg.)