Mi köti össze a futballt és a menetrend szerinti autóbuszos közlekedést? Természetesen az európai foci idei legnagyobb eseménye, az Európa-bajnokság! Arra keressük a választ, hogy a magyar szurkolóknak milyen lehetőségeik vannak, ha nem otthon, a fotelből, hanem a helyszínen akarják végigszurkolni a magyar nemzeti tizenegy mérkőzéseit.
nkh-ria-ria-hungaria-busz-2016
Panorámás meccsnézés – Forrás: NKH

Idén a focirajongók tekintete Franciaországra összpontosul, hiszen itt rendezik június 10. és július 10. között a futball Európa-bajnokságot. Nekünk, magyarok számára ez egy különleges sportesemény, hiszen — a futball Európa-bajnokságok 1960 óta íródó története folyamán csak másodszor — a magyar nemzeti válogatott is kiharcolta a tornán való részvétel jogát. Természetesen számtalan módja van az EB-re történő utazásnak a személyautós utazástól a buszozáson, vonatozáson át, a repülőn történő közlekedésig. A közlekedési módok közül jelen cikk arra szorítkozik, miként lehet a mérkőzéseknek helyszínt adó városokat menetrend szerint közlekedő autóbuszokkal megközelíteni.

Az Európa Bajnokságra 24 nemzet válogatottja kvalifikálta magát, amely 6 csoportban — csoportonként 4 csapattal — küzd a továbbjutásért. Az EB mérkőzéseit az alábbi francia városokban rendezik: Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nizza, Párizs, Toulouse, Saint-Denis és Saint-Étienne. A magyar válogatott 2016. június 14. napján Bordeaux-ban Ausztria, 2016. június 18. napján Marseille-ban Izland, míg 2016. június 22-én, Lyonban Portugália válogatottja ellen lép pályára. Franciaországi célállomásokra Magyarországról a francia Eurolines SA és a romániai székhelyű Touring Europabus Srl üzemeltet menetrend szerinti járatot. Az Eurolines Budapestről indítja a járatait, míg a Touring Europabus buszai Bukarestből indulnak, de megállóhelyként érintik Budapestet is.

Az EUROLINES az európai nemzetközi autóbusz-közlekedést végző társaságok szervezete. A brüsszeli székhelyű szervezetet 1985-ben alapították, jelenleg 29 taggal rendelkezik. A szervezet maga elé célként – egyeztetett menetrendek, egységes utazási feltételek, kölcsönösen elfogadott menetjegyek alkalmazásával – egy „páneurópai” autóbusz-hálózat kiépítését tűzte ki, amely hálózaton az utasok garantáltan magas színvonalú, egységes normatívákkal mért szolgáltatásban részesülnek. Ez ugyanúgy igaz a tagok által üzemeltetett buszflottára is, amely járművek modernek, kényelmesek és teljesen megfelelnek az összes Európai Uniós és a nemzeti biztonsági előírásoknak. Nem utolsó sorban ez a garancia arra, hogy az utasok kényelmesen, biztonságosan elérhessék úticéljukat. Az utasok komfortérzete — a biztonságon kívül — jelen esetben különösen fontos, hiszen a legközelebbi helyszín is több mint 1.300 km-re található hazánktól. Az egyeztetett menetrendek pedig abban is segítséget nyújtanak, hogy a gépjárművezetők be tudják tartani a vezetési és pihenőidőket. A Touring Europabus Srl partnere az EUROLINES Romania-nak, így az általa üzemeltetett járatok esetében is garantált a magas színvonalú szolgáltatás.

A fenti táblázatból látható, hogy járatonként legalább egy város elérhető, de van olyan járat is, amellyel egyszerre akár három helyszín is könnyen megközelíthető. A Budapest-Bordeaux és a Budapest-Rennes járatok heti három alkalommal indulnak hétfői, szerdai és pénteki napokon, míg a Budapest-Marseille járatot szintén heti három alkalommal lehet igénybe venni (kedd-péntek-vasárnap).

További jó hír a magyar drukkerek számára, hogy a Volánbusz Zrt. — amely Magyarországot 1994 óta képviseli az Eurolines szervezetben — a magyar csoportmérkőzések helyszíneire különjáratokat is indít. E különjáratok a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa-Marseille, Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa-Lyon, illetve Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa-Bordeaux útvonalakon közlekednek, még több magyarországi várost bevonva a közvetlen kiutazásra. Amennyiben a magyar válogatott továbbjut a csoportjából, akkor a folytatás Lille-ben, Nizzában vagy Touluse-ban lesz. Miáltal a Volánbusz Zrt. különjáratai nagy népszerűségnek örvendeznek — már május utolsó napjaira az összes menetjegy elkelt — valószínűsíthető, hogy a vállalat a magyar csapat továbbjutása esetén is fog különjáratot indítani a „magyar érdekeltségű” városokba.

A fenti adatokból az is kiolvasható, hogy, hogy a tíz rendező város közül hét (Bordeaux, Lyon, Marseille, Nizza, Párizs, Toulouse, Saint-Étienne) érhető el közvetlen járattal Magyarországról, amely igen magas aránynak számít. Könnyen elérhető még Saint Denis is a párizsi járattal, amely Párizs elővárosának számít. Ezt a helyszínt azért is érdemes kiemelni, mert itt rendezik meg a torna nyitómérkőzését, valamint a döntőt. Aki viszont a kalandosabb utazást kedveli, annak a cseh Student Agency társaság buszaival érdemes utaznia Párizsba és Lyonba. Az utazás itt prágai átszállással történik, amely lehetőséget ad egy rövid városnézésre, illetve a cseh sörök megkóstolására is. Mi mással is zárhatnánk sorainkat, mint azzal: Hajrá magyarok!

Szerző: Tóth Gergely (Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal, Jármű Főosztály)

Forrás: Nemzeti Közlekedési Hatóság

(Ezt a cikket 60 alkalommal tekintették meg.)