Hírek Külföld

Az olasz képviselőház elnöke szerint Romániának a schengeni övezetben van a helye

Románia teljesítette a schengeni övezethez való csatlakozás valamennyi feltételét, ezért a határellenőrzés nélküli terület tagjává kell válnia – jelentette ki kedden Bukarestben az olasz képviselőház elnöke.

romania-pixabay-881116Laura Boldrini romániai látogatása alkalmából beszédet mondott a bukaresti parlamentben. Nyomatékosította, hogy az olasz álláspont szerint Romániának a schengeni övezet tagjává kell válnia. Úgy vélte, elfogadhatatlan, hogy az európai állampolgárok egy része szabadon utazhat, másik része viszont akadályokba ütközik.

Romániának – Bulgáriával együtt – eredetileg 2012-ben kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez, de Németország és Franciaország kifogásolta, hogy mindkét országban nagyon elterjedt még a korrupció.

Boldrini felidézte, Olaszország 2012-ben az elsők között szüntette meg a román vendégmunkásokra vonatkozó ideiglenes munkavállalási korlátozásokat. Beszédében bírálta az EU és Nagy Britannia között februárban létrejött megállapodást az uniós reformkövetelésekről, amelyeket a britek szorgalmaztak. A házelnök szerint a megállapodás aláaknázza a vendégmunkások közötti esélyegyenlőséget.

Hangsúlyozta: az állampolgárok egyenlősége az EU alapelve, amelytől csak egyszer tekintettek el, ennek árát pedig a románok és a bolgárok fizették meg (ezzel arra utalt, hogy a két ország nem csatlakozhatott a schengeni övezethez). “Aggaszt, hogy most hasonló megkülönböztetés alakult ki az EU-ban” – mondta Boldrini az EU és Nagy Britannia közötti megállapodásról.

A házelnök megbeszélést folytatott Klaus Iohannis román elnökkel. Megerősítették, hogy mindkét ország változatlanul elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemben.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 50 alkalommal tekintették meg.)