Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata által a police.hu oldalon olvasható összegzés szerint a többi között új jogintézmény a szabálysértéseknél a megkeresés, amellyel a bíróság és a rendőrség arra kap felhatalmazást, hogy egy elzárással is sújtható szabálysértés miatt ismeretlen elkövető ellen indult eljárásban állami vagy önkormányzati szervet, hatóságot megkeressen, és tájékoztatást kérjen.

Rendőr állít meg egy teherautót az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a töreki pihenőhelynél, ahol a rendőrség és társszervei teljes kitereléses közlekedésrendészeti ellenőrzést tartanak. MTI Fotó: Varga György
Illusztráció – MTI Fotó: Varga György

A jogintézmény a büntetőeljárásban már érvényesül, lényeges különbség azonban, hogy a szabálysértések esetében a megkereshető szervek köre lényegesen szűkebb lett. Az ORFK kiemelte, hogy a megkereső hatóság a megkeresés teljesítésére nyolcnapos határidőt állapít meg, és amennyiben a teljesítés elmarad, a megkeresett rendbírsággal sújtható.

További fontos változás, hogy a helyszínen eljáró és intézkedő hatóságok lehetőséget kapnak arra, hogy a törvény alapján lefoglalható tárgyakat – átvételi elismervény ellenében – a helyszínen elvegyék.

Ezenkívül szélesedik a szabálysértési eljárásban alkalmazható körözések köre. A módosítás értelmében a szabálysértési hatóságoknak el kell rendelniük azoknak az elkövetőknek a körözését is, akiket a kiszabott és meg nem fizetett pénzbírság, helyszíni bírság, illetve nem teljesített közérdekű munka helyett szabálysértési elzárásra köteleztek, azonban a felhívásban megjelölt határnapon nem jelentek meg a büntetés-végrehajtási intézetben, és elővezetni sem tudták őket – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 259 alkalommal tekintették meg.)