Gazdaság Hírek Márkahírek Rába

Javuló EBITDA mellett a harmadik negyedévben nőtt a Rába árbevétele

Az év első kilenc hónapjában mintegy három százalékkal, 32,9 milliárd forintra csökkent a Rába-csoport árbevétele, de a harmadik negyedév 8,4 milliárdos adata ötödével jobb az egy évvel korábbinál – áll a Rába Járműipari Holding Nyrt. november elején közzétett tőzsdei gyorsjelentésében.

MTI Fotó: Krizsán Csaba
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Január-szeptemberben az EBITDA 2,75 milliárd volt (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti eredmény), ami 29,8 százalékkal jobb a múlt év azonos időszakához képest, míg a harmadik negyedév 458 milliós eredménye több mint négy és félszerese az egy esztendővel korábbinak.

Az első kilenc hónap üzemi eredménye – csaknem 130 százalékos ugrással – 1,033 milliárd forint volt, míg a harmadik negyedévre a társaság a tavalyi 457 millió után 115 milliós veszteséget mutatott ki a nemzetközi jelentési szabványok (IFRS) szerint készített gyorsjelentésben.

Pozitívumként említik, hogy az export értékesítés két meghatározó szegmensük – a mezőgazdasági futómű és az volt szovjet piacok – “jelentős inaktivitása” ellenére növekedni tudott: külföldi eladásaik január óta 4,4, a harmadik negyedévben pedig 17,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, míg a gyenge első féléves belföldi értékesítés után a harmadik negyedévben 20 százalékot meghaladó növekedést tudott felmutatni valamennyi üzletág.

Közölték, továbbra is kihívásokkal teli a piaci környezet.

A forgalom csökkenése ellenére a Rába-csoport az előző évi szintet 12,7 százalékkal, 761 millió forinttal meghaladva, 6,6 milliárd forint bruttó eredményt ért el az első háromnegyed évben, miközben fix költségeit 100 millió forinttal sikerült csökkentenie.

A Rába hosszú lejáratú kötelezettségeinek összege szeptember 30-án 4,324 milliárd forint volt, szemben a tavaly év végi 6,424 milliárddal, míg rövid lejáratú kötelezettségei ugyanebben időszak alatt 11,252-ről 9,519 milliárdra csökkentek. A nettó hitelállomány 5,2 milliárd forintot ért el, amely jelentősen kisebb, mint az egy évvel ezelőtti 7,7 milliárdos, illetve a 2014. év végi 8,6 milliárdos állomány.

A két legnagyobb üzletág javította készpénztermelési hatékonyságát: a futómű – messze meghaladva az iparági átlagot – 12,0 százalékos hatékonyság mellett 2,1 milliárd forintot realizált, az alkatrész-üzletág pedig, a bázisidőszakot túlszárnyaló hatékonyság mellett, 638 millió forint EBITDA-t ért el – jelezte a társaság.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 7 alkalommal tekintették meg.)