Adózás EKÁER Ellenőrzések Gazdaság Hírek Útdíj

NAV: százmillió forintos áfacsalás felderítésében segített az ekáer és a HU-GO

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) és a HU-GO elektronikus útdíjrendszer adatainak összefuttatása segítette egy százmillió forint értékű áfacsalási ügy fedezetének felderítésében a végrehajtókat – közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága munkatársai az ekáer-ellenőrzés (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer) részeként egy csalás szempontjából nagykockázatúnak számító étolajszállítmányt ellenőriznek az M5-ös autópálya lajosmizsei tengelysúlymérő állomásán 2015. április 21-én. A március óta élesben működő ekáer az útdíjas hálózatra alapozva nyomon követi a járművek mozgását, ezzel megoldja azt a korábbi problémát, hogy a jogsértések kapcsán az árumozgást nehezen lehetett azonosítani. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Illusztráció – MTI Fotó: Ujvári Sándor

A tájékoztatás szerint az érintett budapesti kereskedelmi Kft. tevékenységével kapcsolatban költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás is indult.

Az ekáer – amely az útdíj kamerák információi alapján követni tudja a szállítmány útját – adataiból kiderült, hogy a más tagállamból beérkező havi 30-40 kamionnyi árut nem a társasághoz, hanem közvetlenül annak vevőihez fuvarozzák. A NAV végrehajtói felkeresték ezeket a vevőket és az áru még ki nem fizetett ellenértékét pénzkövetelésként lefoglalták, a vevők által időközben a Kft. bankszámlájára átutalt összegeket pedig zárolták – írja a NAV.

Az ügy előzménye, hogy a NAV ellenőrizte az intenzív kereskedelmi tevékenységet folytató kft. áfa-bevallásait, és csaknem 100 millió forint adóhiányt tárt fel. Az eltérés jellemzően abból eredt, hogy a társaság a ténylegesnél kevesebb közösségen belüli termékbeszerzést – így kevesebb kapcsolódó áfa-kötelezettséget – vallott be.

A NAV úgy ítélte meg, hogy a vizsgálat során tett megállapítások megfizetése veszélyeztetett. Ezért 156 millió forint (adóhiány és szankciók) összegben ideiglenes biztosítási intézkedést rendelt el és zárolta a társaság bankszámláit. A döntésben a jelentős összegű adóhiány mellett az is közrejátszott, hogy a cég képviselőjét nem lehetett elérni – áll a NAV közleményében.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 109 alkalommal tekintették meg.)