Hírek Külföld Rendőrségi hírek

Illegális bevándorlás – Rendőrök csaptak össze migránsokkal Calais-ban

Összecsapások voltak keddre virradó éjjel az észak-franciaországi Calais közelében a rendőrök és mintegy 250 migráns között, akik a Nagy-Britanniába tartó kamionokra próbáltak feljutni – közölték az illetékes hatóságok.

Egy illegális bevándorló átmászik a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagút vasúti síneit védő kerítésen a franciaországi Calais-ban 2015. augusztus 11-én. A bevándorlók a Csatorna-alagúton akarnak átmenni Franciaországból Nagy-Britanniába. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Egy illegális bevándorló átmászik a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagút vasúti síneit védő kerítésen a franciaországi Calais-ban. A bevándorlók a Csatorna-alagúton akarnak átmenni Franciaországból Nagy-Britanniába. MTI Fotó: Balogh Zoltán

“A rendőröknek többször is vissza kellett szorítaniuk a migránsokat” – mondta a megyei prefektúra szóvivője, aki arról is beszámolt, hogy a rendőrök közül 11-en könnyebben megsebesültek, amikor a migránsok kavicsokkal megdobálták őket. Azt nem tudni, hogy a migránsok közül megsérült-e valaki.

A rendőrök éjszaka többször is bevetettek könnygázt a migránsok ellen, akik az utat övező jelzőtáblákat kiemelték a helyükről, és azokból útakadályokat építettek a kikötő felé vezető úton. A rendőrség szerint francia anarchisták és globalizáció-ellenes aktivisták segítettek a rendbontóknak.

Előző éjszaka hasonló konfliktus történt ugyanitt, akkor 16-an sérültek meg könnyebben a rendőrök és a migránsok összetűzésében.

Calais-ban mindennapos a rendőri fellépés a kamionokra csoportosan feljutni próbáló migránsokkal szemben. Rendőri források szerint azonban a bevándorlók eddig mindig meghátráltak a rendőrök elől, most először viszont kavicsokkal támadtak rájuk.

Két héttel ezelőtt még mintegy 6 ezren éltek a kikötőváros egykori szeméttelepén 2015 elején spontán módon kialakult, de a hatóságok által megtűrt táborban. A francia belügyminisztérium hétfőn azt közölte, hogy negyedével, mintegy 4500-ra csökkent az elmúlt hetekben a Nagy-Britanniába való átjutásra itt várakozó migránsok száma.

Azok, akik lemondtak a további próbálkozásról, elfogadták, hogy országszerte kijelölt központokba helyezzék el őket a menedékkérelmeik elbírálásának idejére. A hatósági fellépések eredményeként a múlt héten mintegy ezer ember hagyta el a sátortábort, és további áthelyezések várhatóak a héten a tárca szerint.

Tavasszal még csak néhány százan várakoztak Calais-ban, a nyár elejére számuk már 3 ezerre nőt. Amióta pedig a kikötőt és az alagutat körülzáró 2 kilométer hosszú és 4 méter magas kerítést augusztusban megerősítette és 400 térfigyelő kamerával szerelte fel az alagutat üzemeltető Eurotunnel vállalat, a Nagy-Britanniába való átjutás gyakorlatilag lehetetlenné vált, és megduplázódott az itt várakozók száma.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter október végén azt közölte, hogy október 25. óta egyetlen migráns sem jut át Nagy-Britanniába. A környéken mintegy 1200 rendőr teljesít szolgálatot, védik a létesítményeket, rendet tartanak a táborban és a 75 ezer lakosú kisvárosban.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 116 alkalommal tekintették meg.)