Határinfó Hírek Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Illegális bevándorlás – Feladták a határ őrizetét az osztrák hatóságok

Úgy tűnik teljes egészségben feladták a határ őrizetét az osztrákok a szlovén-osztrák határ osztrák oldalán, Spielfeldnél, ugyanis a migránsok tömött sorokban gyalogolnak a Grazba vezető 67-es főúton Leibnitz és Ausztria belseje felé – tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

Migránsok az osztrák-szlovén határon, a spielfeldi átkelőnél 2015. október 22-én. MTI Fotó: Varga György
Migránsok az osztrák-szlovén határon, a spielfeldi átkelőnél 2015. október 22-én. MTI Fotó: Varga György

Eközben az úttal párhuzamos vasúti töltésen is több száz menekült gyalogol Ausztriában.

Erre azt követően került sor, hogy pénteken reggel újra kitörtek a migránsok a spielfeldi határállomáson, a senki földjén kialakított tranzittáborból.

A hatóságok arab, illetve angol nyelven folyamatosan hangosbeszélőn szólítják fel a menekülteket arra, hogy várják meg türelemmel az elszállításukra érkező buszokat, ám az emberek többsége türelmetlen és elindul gyalog Ausztria felé. A türelmetlenségre az is magyarázattal szolgálhat, hogy vannak akik három napja várakoznak a szlovén osztrák határon, Sentiljben, illetve Spielfelden kialakított tranzittáborokban.

Ugyanakkor a menet mellett egy páncélautó halad, amelyből ugyancsak hangosbeszélőn azt közlik a migránsokkal, hogy aki tovább akar utazni busszal, az menjen vissza a határátkelőhöz, ám láthatóan nem engedelmeskednek a felszólításra.

Miközben csütörtök este még az osztrák hatóságok folyamatosan ellenőrizték a spielfeldi autópálya-határponton áthaladó forgalmat, pénteken már zavartalanul haladtak át a járművek az autópálya-határátkelőn.

A főúton található határátkelőn a menekülthelyzet miatt továbbra sincs forgalom.

Sokan abba a tudatban indulnak útnak, hogy már közel a cél, vagyis Németország. A többi között az MTI tudósítója is felvilágosított kérdésre válaszolva több migránst arról, hogy Németország több mint 250 kilométerre található Spielfeldtől. A menekültek megrökönyödve vették ezt tudomásul.

A területet folyamatosan rendőrségi helikopterek ellenőrzik.

Forrás: MTI

(Ezt a cikket 106 alkalommal tekintették meg.)