Fuvarozó egyesület: a fuvardíj utólag nem módosítható határzár miatt

Az utóbbi időkben bevezetett, a határátlépést akadályozó határzárak miatti pluszkiadásokat a legtöbb fuvarozó vállalkozás nem tudja érvényesíteni megrendelői felé, mert általában éves szerződést kötnek megbízókkal – közölte a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) hétfőn az MTI kérdésre.

Az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt toródás az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében 2015. augusztus 31-én. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt toródás az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében 2015. augusztus 31-én. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter ekkor jelentette be, hogy Ausztria megszigorítja a fellépést az embercsempészek ellen. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az egyesület szerint a határzárak miatt a fuvarozók több költsége is növekedhet, ilyen az útdíj, az üzemanyagdíj, a járművek egyéb önköltsége, a késés miatti kötbér, továbbá az is, hogy a tervezhetetlenség miatt a vállalkozások nem tudnak vissz-fuvart vállalni. Ide sorolható az is, hogy a torlódások miatt jelentősen csökken a gépkocsivezetők hasznos munkaideje.

Az éves szerződésekben előre meghatározzák a fuvardíjakat, ezt utólag nem lehet módosítani, így a felmerült többletköltséget – legtöbbször – a fuvarozóknak saját zsebükből kell kifizetniük.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e biztosítást kötni a nem várt helyzetekre, az MKFE azt válaszolta, hogy erre nincs lehetőség, vagy kizárólag olyan áron, amit nem lehet gazdaságosan kifizetni a fuvardíjból.

A kényszerű várakozások a just in time rendszereket – például az autóipart – érintik érzékenyen, amelyek leállhatnak az alkatrészellátás folyamatosságának hiányában. Az ilyen rendszert alkalmazó cégeknek a kiszámíthatatlanság miatt emelniük kell a készletszinteket és ez költségnövekedést okoz a termelő cégeknek is – jegyezték meg közleményükben.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 117 alkalommal tekintették meg.)