Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Illegális bevándorlás – Beléphetnek Szerbiába a horvát áruk és járművek

Újra beléphetnek Szerbiába a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók – döntött pénteki késő esti rendkívüli ülésén a szerb kormány azt követően, hogy Horvátország is megnyitotta a határait a szerb személy- és teherforgalom előtt, így a szócsatáktól hangos hetet a két ország nyugodt légkörben zárhatja.

Zágráb a migránsválsággal összefüggésben hétfő éjjel zárta le a belépő teherforgalom előtt – a romlandó árut szállító kamionok kivételével – az egyetlen, akkor még nyitva álló határátkelőhelyet Szerbia és Horvátország között. Szerbia válaszként megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését az országba. Erre válaszul a horvát hatóságok csütörtök éjféltől péntek 17 óráig egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engedtek be Horvátországba Szerbia felől. Aleksandar Vucic szerb kormányfő pénteken azt mondta, amint megnyílik a horvát határ a teherforgalom és a szerbiai gépjárművek előtt, Szerbia is visszavonja az ellenintézkedéseket.

A horvát intézkedés bejelentése előtt, pénteken az Európai Bizottság azonnali magyarázatot követelt Horvátországtól a szerb-horvát határzár elrendelése miatt. A bizottság álláspontja szerint Horvátország megsértette az Európai Unió Szerbiával kötött stabilizációs és társulási megállapodását. Zoran Milanovic horvát kormányfő péntek este a szerbiai közszolgálati televízióban azt mondta, nem Zágráb, hanem Belgrád sértette meg az uniós megállapodást. Azt is kijelentette, hogy ha szükség lesz rá, Horvátország ismét lezárhatja a határt.

A szerb kormány péntek esti ülésén Ivica Dacic külügyminiszter kijelentette, hogy a horvát határnyitás az egész térség számára jó hír, és megismételte korábbi kijelentését, miszerint a határzár feloldása Szerbia sikerének és Horvátország felelőtlen politizálásának a bizonyítéka.

Aleksandar Vucic úgy fogalmazott: ő nem Szerbia és a szerb kormány, hanem az értelem és a jövő sikerének tartja azt, hogy a horvát kormány visszavonta “egyoldalú, Szerbia gazdasági érdekeivel ellentétes” lépéseit. Hozzátette: üdvözli a horvát kormány döntését, bármi is motiválta azt.

Forrás: Markovics Annamária – MTI
.

(Ezt a cikket 44 alkalommal tekintették meg.)