Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld

Illegális bevándorlás – A horvát belügyminiszter bejelentette a határzár feloldását két fontos átkelőnél

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter péntek délután bejelentette, hogy a horvát-szerb határon két fontos átkelőnél 17 órakor feloldották a határzárat, amelyet a migránsválsággal összefüggésben rendeltek el.

Kamionok várakoznak a szerb-horvát határon, a Batrovci-Bajakovo határátkelőhely közelében 2015. szeptember 22-én. Veszteglő kamionosok mindkét irányban lezárták teherautóikkal a Belgrádot Zágrábbal összekötő autópályán lévő átkelőt, tiltakozva amiatt, hogy azt a horvát hatóságok kétnapi lezárás után csak részlegesen nyitották meg. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Kamionok várakoznak a szerb-horvát határon, a Batrovci-Bajakovo határátkelőhely közelében 2015. szeptember 22-én.  MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ranko Ostojic a migránsok elhelyezésére kialakított opatovaci sátortábor előtt nyilatkozott újságíróknak.

Ostojic kijelentette, hogy a Zágrábot Belgráddal összekötő autópályán fekvő bajakovói, valamint a közeli tovarniki határátkelőt megnyitották a személy- és teherforgalom előtt egyaránt, mindenféle korlátozás nélkül.

A horvát-szerb határon fekvő többi hat átkelő azonban továbbra is zárva maradt.

A miniszter hozzátette: a horvát kormány fenntartja azt az álláspontját, hogy ha Szerbia továbbra is ellenőrizetlenül a horvát határ felé irányítja az illegális bevándorlókat, további intézkedéseket tesz.

A horvát intézkedés bejelentése előtt, pénteken az Európai Bizottság azonnali magyarázatot követelt Horvátországtól a szerb-horvát határzár elrendelése miatt. A bizottság álláspontja szerint Horvátország megsértette az Európai Unió Szerbiával kötött stabilizációs és társulási megállapodását.

A horvát-szerb határátkelők lezárása miatt a héten éles diplomáciai feszültség alakult ki Horvátország és Szerbia között, a két ország viszonya délszláv háború (1991-1995) óta nem látott mélységbe süllyedt.

Horvátország azzal vádolta Szerbiát, hogy Horvátország felé irányította az országba érkező migránsokat, miután Magyarország szeptember 15-én határzárat léptetett életbe a magyar-szerb határon, s a migránsok a zöldhatáron keresztül már nem jutottak át Szerbiából Magyarországra.

A horvát hatóságok hétfőn lezárták a bajakovói határátkelőt – a két ország közötti legforgalmasabb átkelőhelyet – a Szerbiából érkező kamionforgalom előtt, a romlandó árukat szállító kamionok kivételével. A másik hét átkelőt már múlt pénteken lezárták a horvát hatóságok a migránsáradat miatt. Szerbia szerda éjfélig adott határidőt Horvátországnak a súlyos gazdasági károkat okozó határzár feloldására, az ultimátum lejárta után pedig válaszul megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve horvát árut szállító teherautók és áruk belépését a területére. Viszontválaszként a horvát hatóságok egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engednek be Horvátországba Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be. A horvát hatóságok csütörtökön megnyitották az alsóbbrendű tovarniki átkelőt, de csak a személyforgalom előtt. A szerb rendszámtáblájú teherautókat itt sem engedték át.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök péntek este kilencre összehívta kormánya ülését, hogy megvitassák a hét közepén elrendelt szerb válaszlépések eltörlésének lehetőségét.

Forrás: Kriják Krisztina – MTI
.

(Ezt a cikket 104 alkalommal tekintették meg.)