Gazdaság Határinfó Hírek Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Illegális bevándorlás – Szerb külügyminiszter: Horvátország öngólt rúgott az egész térségnek

Horvátország öngólt rúgott saját maga és az egész térség számára azzal, hogy a migránsválsággal összefüggésben leállította a Szerbiából érkező teherforgalmat – jelentette ki Ivica Dacic szerb külügyminiszter csütörtökön a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

Kamionok várakoznak a szerb-horvát határon, a Batrovci-Bajakovo határátkelőhely közelében 2015. szeptember 22-én. Veszteglő kamionosok mindkét irányban lezárták teherautóikkal a Belgrádot Zágrábbal összekötő autópályán lévő átkelőt, tiltakozva amiatt, hogy azt a horvát hatóságok kétnapi lezárás után csak részlegesen nyitották meg. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Kamionok várakoznak a szerb-horvát határon, a Batrovci-Bajakovo határátkelőhely közelében 2015. szeptember 22-én.  MTI Fotó: Balogh Zoltán

A politikus a szomszédos ország vezetőinek azt üzente: ne legyenek naivak, a határzárból származó kárt a szerbeknek és a horvátoknak kell majd kifizetniük, az Európai Unió nem fogja azt megtéríteni. “Legyen eszünk, oldjuk meg a problémákat” – fogalmazott.

Zágráb hétfő éjjel zárta le a belépő teherforgalom előtt – a romlandó árut szállító kamionok kivételével – az egyetlen még nyitva álló határátkelőhelyet Szerbia és Horvátország között. Szerbia válaszként szerda éjfélig adott ultimátumot a horvát kormánynak a határnyitásra, miután ez lejárt, Belgrád megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését a teljes szerbiai határszakaszon. Erre válaszul a horvát hatóságok éjfél óta egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engednek be Horvátországba Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be.

Ivica Dacic hozzátette: Szerbia kész arra, hogy megnyissa a határokat, kész arra, hogy a migránsválság közös megoldásáról tárgyaljon, de ehhez arra van szükség, hogy a horvát kormány visszavonja a határzárról szóló döntését.
Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök pedig az RTS esti híradójában azt mondta: arra számít, hogy a lehető legrövidebb időn belül megoldódik a helyzet a szerb-horvát határon.

A kormányfő korábban nevetségesnek nevezte Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azon kijelentését, miszerint Magyarország és Szerbia összefogott Horvátország ellen. Mint fogalmazott: “hozzátehette volna még, hogy a Vatikán, a CIA, a szabadkőművesek és a horvát ellenzék is összefogott ellene”.

Kiemelte ugyanakkor, hogy Belgrád nem szakítja meg sem a gazdasági, sem a diplomáciai kapcsolatokat Zágrábbal, és bármikor készen áll tárgyalni horvát kollégájával.

Forrás: Markovics Annamária – MTI
.

(Ezt a cikket 140 alkalommal tekintették meg.)