Illegális bevándorlás – Belgrád szerda éjfélig adott ultimátumot Zágrábnak a határnyitásra

Szerda éjfélig adott ultimátumot Szerbia Horvátországnak: amennyiben addig nem születik megállapodás Zágrábbal a határnyitásról, Belgrád válaszlépéseket tesz – jelentette be keddi rendkívüli belgrádi sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic szerb kormányfő.

Forrás: YouTube

A miniszterelnök hozzátette: folyamatosan tárgyal horvát kollégájával, Zoran Milanoviccsal. Ugyanakkor közölte: a szerb kormány felhatalmazta arra, hogy amennyiben nem születik megállapodás, akkor három szintű – politikai, jogi és gazdasági – válaszlépéseket foganatosítson az ország érdekeinek megóvása érdekében. Aleksandar Vucic nem volt hajlandó kifejteni, pontosan milyen lépések lesznek ezek.

A szerb miniszterelnök a kormány és a biztonsági szolgálatok koordinációs irodájának rendkívüli ülése után elmondta: idén majdnem 174 ezer migránst regisztráltak Szerbiában, és ez az ország volt az első, amely nyilvántartásba vette a Szíriából, Irakból és más közel-keleti országokból érkezőket. Hozzátette: a migránsok Görögországon és Macedónián keresztül érkeztek az országba, Belgrád mégsem vezetett be semmilyen intézkedést az említett országok ellen.

A horvát határzárral kapcsolatban úgy fogalmazott: 42-43 órával ezelőtt olyan helyzettel találta magát szembe Szerbia, amelynek semmi köze nincs a migránsválsághoz. Az egyoldalú lépés, amely miatt Szerbiából nem mehettek be a teherautók Horvátországba, Szerbia stabilitása, biztonsága és gazdasági rendszere ellen irányul – magyarázta Aleksandar Vucic.

Belgrád megegyezésre törekszik, mert bármilyen megállapodás jobb a vitánál, de Szerbia nem befolyásolhatja a migránsok útját, nem mondhatja meg nekik, hogy merre menjenek – reagált a szerb kormányfő Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azon felhívására, hogy Szerbia „szórja szét a migránsokat, küldjön valamennyit Magyarországra, Romániába és Horvátországba is”.

Hozzáfűzte, hogy eddig folyamatosan nőtt Szerbia kereskedelmi áruforgalma az EU-tag Horvátországgal, így a teherforgalom leállítása hatalmas károkat okozhat mindkét félnek.

Horvátország kedden délután feloldotta a határzárat a horvát-szerb határon található Bajakovo-Batrovci autópálya-átkelőn a romlandó árut szállító kamionok előtt. Ugyanakkor a két ország közti további hét átkelőhelyen továbbra is életben van a Zágráb által korábban a migránsáradat miatt elrendelt határzár.

Forrás: Markovics Annamária – MTI

(Ezt a cikket 99 alkalommal tekintették meg.)