Lassult a román járműpiac növekedése: az első hét hónapban csaknem 16 százalékkal több autót értékesítettek, mint a tavalyi év azonos időszakában, az eladások havi átlaga azonban május óta csökkenőben van – közölte a román autógyártók és -importőrök szövetsége (APIA) kedden.

Romániában 66 ezer új személygépkocsit és haszonjárművet adtak el az év első hét hónapjában. Júliusban az eladások napi átlaga 19 százalékkal volt alacsonyabb a júniusinál, és 29 százalékkal a májusinál.

A legnépszerűbb modellek a Dacia Logan (9341), a Dacia Duster (3868), a Dacia Sandero (3617) és a Skoda Octavia (2244) voltak. Az új autók háromnegyedét a cégek vásárolták.

A használt autók piaca továbbra is többszöröse az új autókénak Romániában: az év első hét hónapjában 135 ezer külföldről behozott használt autót értékesítettek az országban, 13 százalékkal többet, mint tavaly július végéig: ezek 76 százaléka 8 évnél öregebb jármű.

A román autópiac hat év visszaesés után tavaly kezdett növekedni, de a 2014-ben eladott 100 ezer új autó még messze elmarad a 2007-ben regisztrált 360 ezres csúcstól.

Ami a román autógyártást illeti, az év első hét hónapjában negyedmillió jármű gördült le a futószalagokról, 2,3 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában: ezek közül 228 ezer (0,2 százalékkal több mint tavaly) exportra ment. A legnépszerűbb román exportmodell a Duster, amiből július végéig csaknem 100 ezer darabot szállított le külföldi megrendelőknek a Dacia.

Forrás: Baranyi László – MTI  (hbl \ gfp)
.

(Ezt a cikket 86 alkalommal tekintették meg.)