Hírek Rendőrségi hírek

Illegális bevándorlás – ORFK: a migránsok szállítása bűncselekmény lehet

Az illegális bevándorlók szállítása bűncselekmény is lehet, amely azonban csak szándékosan követhető el – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az MTI érdeklődésére kedden.

 Illegális bevándorlók várakoznak, hogy bejussanak a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagút vasúti vágányaihoz a franciaországi Calais-ban 2015. augusztus 11-én. A bevándorlók a Csatorna-alagúton át akarnak átmenni Franciaországból Nagy-Britanniába. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Illegális bevándorlók. – MTI Fotó: Balogh Zoltán

A taxis nem igazoltathatja ugyan potenciális utasát, így a bevándorlót sem, de megkérheti, hogy igazolja, jogszerűen tartózkodik Magyarországon. Ha az utas ezt megtagadja, a taxisnak nem kötelessége elvállalni a fuvart – írták.

Ha a taxis az engedélyében meghatározott személyszállítási szolgáltatás keretében szállít migránst, akkor nem követ el bűncselekményt, az embercsempészés és a jogellenes tartózkodás elősegítése ugyanis csak szándékos bűncselekmény lehet. Ezért eljárás keretében kell tisztázni, hogy a taxis szándéka az államhatárt a jogszabályi rendelkezések megsértésével átlépőknek történő segítségnyújtás volt-e – közölték.

Más körülmények is utalhatnak arra, hogy a szállítást megrendelők illegálisan tartózkodnak az országban, így például az, ha határ menti területre kérik a taxit vagy nem konkrét címre kérik a szállítást – tették hozzá.

Kiemelték: embercsempészést az követ el, aki az államhatár átlépését a jogszabályok megszegésével elkövetőknek szándékosan segítséget nyújt. Ilyen esetben a segítségnyújtás bármilyen formája megvalósítja a bűncselekményt, így az államhatárra, az államhatárról és az államhatár közelébe történő szállítás is.

A jogellenes tartózkodás elősegítése a már jogellenesen az ország területén tartózkodóknak anyagi ellenszolgáltatás fejében nyújtott segítség, így pénzért szállásadás vagy fuvarozás. Ebben az esetben is feltétel azonban a szándékosság, vagyis az, hogy az elkövető tudja, akinek segítséget nyújt, az jogellenesen tartózkodik az országban – írták.

Forrás: MTI  (hvk \ bbri \ ppd)
.

(Ezt a cikket 162 alkalommal tekintették meg.)