Ajánlatok Biztonság Hírek Kommunikáció és Informatika Üzemanyag

Havi több milliós veszteséget okoznak az üzemanyag-visszaélések a fuvarozóknak

Havonta átlagosan 1000 kilométernyi út megtételére elegendő gázolaj tűnik el flottánként egy-egy közepes méretű szállítmányozó vállalatnál a különböző, üzemanyaggal kapcsolatos visszaélések miatt a WebEye Magyarország adatai szerint. A lopásokon túl az üzemanyag hígítása akár esetenként 1,5 millió forintos kárt is okozhat a járművekben.

webeye_uzemanyag_visszaelesek_infografika-01A szállítmányozó és fuvarozó vállalatok kiadásainak közel felét az üzemanyag-költségek teszik ki, ezért a gázolajjal kapcsolatos visszaélések jelentős károkat okoznak számukra. A legtöbb problémát máig a lopások olyan klasszikus fajtái okozzák, mint az üzemanyag lefejtése a tartályból, illetve tankolás során a gázolaj egy részének kannába töltése. Az ilyen esetek átlagosan 10%-kal növelik az üzemanyag-vásárlásra fordított kiadásokat, ezzel akár havi több milliós veszteséget okozva a fuvarozócégeknek. A költségeket tovább növelik a rossz minőségű, nem megfelelő adalékanyagokat tartalmazó, illetve hígított üzemanyagok használatából eredő károk. Ezek mértéke hibától függően járművenként és esetenként 500 000 forinttól 1,5 millió forintig terjedhet. A visszaélések felderítését megnehezíti, hogy egyrészt a tolvajok egyre technikásabbá válnak, másrészt a széles körben elterjedt, régi típusú üzemanyagszint-mérő műszerek a gázolaj összetételéről nem adtak pontos információt a felhasználóknak.

A kamionokba gyárilag beépített mérőegységek sem adnak kellő segítséget, mivel ezek nem eléggé pontosak: csak 5-10%-os hibahatárral dolgoznak, vagyis, a nem üzemszerű fogyasztásról – az üzemanyag tartályból történő eltulajdonításáról – riasztást nem küldenek. Nem alkalmasak továbbá ezek a rendszerek a gázolaj összetételének és minőségének elemzésére, és gyújtás nélküli állapotban nem működnek. A pontos mérésekhez elengedhetetlen az üzemanyag hőmérsékletének folyamatos monitorozása is, erre azonban a gyári beépítésű eszközök szintén nem képesek. Mivel a hőmérséklet változásával módosul a gázolaj térfogata, s így annak a tartályban mérhető szintje is, ennek figyelembevétele nélkül a mérés pontossága tovább romlik.

A probléma megoldása érdekében a WebEye Magyarország egy nemzetközi szinten elismert, 60 éves fejlesztői múlttal rendelkező cseh céggel, a MESIT-tel közösen dolgozott ki egy új, komplex üzemanyagmérő és elemző megoldást. A fejlesztés a cseh vállalat civil és katonai repülést kiszolgáló technológiáin alapul, és egyedülállóan alacsony, paraméterektől függően 0,5 és 1,5% alatti hibahatárokkal képes valós idejű információt adni a tankba töltött üzemanyagról.

„Az üzemanyag szintjének, összetételének és hőmérsékletének valós idejű monitorozásával jelentősen csökkenthetőek a gázolajra fordított kiadások, ami egy közepes méretű, 20-30 járművet működtető fuvarozócég számára átlagosan havi 2-3 millió forintos megtakarítást jelenthet” – mondta el Deszpot Károly, a WebEye Magyarország ügyvezető igazgatója.

A gépjármű gyári rendszerétől függetlenül, gyújtás nélküli állapotban is működő műszer folyamatos adatszolgáltatást biztosít, és azonnal riasztást küld a visszaélésekről, illetve a nem megfelelő minőségű üzemanyag betöltéséről, megelőzve így az ebből fakadó, milliós nagyságrendű anyagi károk bekövetkezését.


WebEye Magyarország Kft.
A WebEye Magyarország Kft. az Európa 14 országában jelen lévő, 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai (Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését. A WebEye Magyarország a vállalatcsoport termékeinek magyarországi értékesítését és ügyféltámogatását végzi.

Bővebb információ:
http://hu.webeye.eu/

Forrás: FLOW PR
.

(Ezt a cikket 604 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .