Szlovénia felülvizsgálja az üzemanyagár képzését

A szlovén állam az utóbbi néhány évben elvesztette a jövedéki adóból származó bevétele tíz százalékát a tartósan magas üzemanyagárak miatt, ezért a kormány elrendelte az adminisztratív árszabályozás felülvizsgálatát – közölte a Poslovni Dnevnik horvát napilap kedden.

Petrol és Mol benzinkút Szlovéniában, Pince közelében, a magyar határtól pár száz méterre az M70-es autóút végénél, a szlovén A5-ös autópályán 2012. október 1-jén.  MTI Fotó: Varga György
Petrol és Mol benzinkút Szlovéniában, Pince közelében, a magyar határtól pár száz méterre az M70-es autóút végénél, a szlovén A5-ös autópályán. MTI Fotó: Varga György

Az átalakításra a ljubljanai közgazdasági egyetem dolgoz ki egy tanulmányt, amelybe először a gazdasági kamara nyerhet betekintést, majd a javaslat a kormány elé kerül – írta a lap.

A cikk szerint két megoldás lehetséges: az egyik csökkenti a jövedéki adót a kőolajszármazékokra, a másik kormányszabályozás nélküli szabad árat engedélyez. A jelenlegi gyakorlat szerint a kormány kéthetente, a kőolaj világpiaci árához, valamint a dollár és az euró árfolyamához alakítja az üzemanyagárakat.

A Delo szlovén napilap arról cikkezett, hogy a Szlovénián átutazók inkább a környező országokban tankolnak, de sok szlovén állampolgár is átjár a szomszédba üzemanyagért. Egy-egy tankoláson így akár 10 eurót is lehet spórolni, a kamionosok pedig ennél többet is megtakarítanak.

Szlovéniában a benzin 1,364 euróba, a gázolaj 1,252 euróba kerül. Ausztriában 6,5 százalékkal, Magyarországon 9 százalékkal olcsóbb az üzemanyag Szlovéniához képest. Horvátországgal közel azonosak az árak, Olaszországban pedig valamivel magasabbak.

Forrás: MTI  (kkk \ gjé \ gry)
.

(Ezt a cikket 362 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?