Gazdaság Hírek Közút Külföld

Autópálya-építéssel összefüggő korrupciós ügyben vádat emeltek egy volt horvát miniszter ellen

Autópálya-építéssel összefüggő korrupciós ügyben vádat emelt a horvát főügyészség korrupcióellenes hivatala (USKOK) Bozidar Kalmeta, az egykori jobbközép Sanader-kormány volt tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális minisztere ellen – közölte a horvát sajtó pénteken.

A horvát A1 autópályán - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
A horvát A1 autópályán – Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A miniszteri tisztséget 2008-2011 között betöltő Kalmetát bűnszövetkezetben elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés bűncselekményével vádolják.

Az ügyészség a volt miniszteren kívül még tizenkét ember ellen emelt vádat, köztük Kalmeta korábbi legközelebbi munkatársai és a Horvát Autóutak (HAC) közútkezelő vállalat két vezetője ellen.

A hivatal azzal vádolja őket, hogy 2005 és 2010 között legalább 30 millió kunával (1,2 milliárd forinttal) károsították meg az állami vállalatot, mégpedig úgy, hogy a HAC alvállalkozói a megrendelések fejében 30 millió kuna kenőpénzt fizettek be egy cseh közvetítő cég, a Remorker számlájára. Ebből az utóbbi cég tulajdonosa 5,5 millió kunát megtartott magának, a maradék összeget pedig a vádlottak maguk között osztották el.

Az USKOK még tavaly novemberben rendelt el vizsgálatot az érintettekkel szemben, a volt miniszter akkor nem volt hajlandó nyilatkozni. Bozidar Kalmeta a vádemelés után a horvát közszolgálati televíziónak (HRT) nyilatkozva teljesen ártatlannak mondta magát.

„Semmit sem vétettem, és nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. Még azt sem tudom, konkréten mivel vádolnak” – mondta.

Forrás: MTI  (kkk \ kkp \ kvs)
.

(Ezt a cikket 149 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .