Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: tovább drágulhat a benzin

A Reuters adatközlése alapján a június 1 – június 5 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 4,9%-kal drágult, a gázolaj ára 0,4%-kal nőtt. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,0%-kal erősödött a dollárhoz viszonyítva. Június 3-án, szerdán 3 forintos benzin áremelést jelentettek be. Az üzemanyag piaci árak és az árfolyam heti átlagos változását, valamint a pénteken életbe lépett áremelést figyelembe véve június 10-én, szerdán 2-3 forintos újabb benzin áremelést jelenthetnek be, a gázolaj ára várhatóan nem változik.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 59-63 dollár között változott, heti átlagban 0,2 dollárral, 0,4%-kal csökkent az olajár. Az árak a héten erőteljesen ingadoztak, az első két napon nőttek, azt követően csökkentek. Pénteken az OPEC döntés után, intenzív kereskedés mellett csupán 10 cennttel drágult a Brent. Az árak heti ingadozását főképp az OPEC pénteki értekezletének döntésével kapcsolatos várakozások okozták, a különböző stratégiák eredője mozgatta az árakat. Az árak emelkedése irányába hatott az amerikai kiváló foglalkoztatási adat is. Az amerikai kőolajfúrások száma a héten néggyel csökkent, de több régióban már növekedést mutat a fúrások száma. Az amerikai olajtermelés a fúrások csökkenő száma ellenére tovább bővült.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga megegyezett az előrő heti átlaggal, a spot ár most eltávolodott a határidős ártól. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség egy dollárral csökkent, mivel a határidős WTI ár a héten egy dollárral drágult, a Brent ára pedig stagnált. A hét utolsó napján 4,3 dollárral volt drágább a Brent, mint a WTI.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a június 1 – június 5-e  közötti időszakban 4,8%-kal emelkedett, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 3,6-3,6%-os volt az emelkedés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,4%-kal nőtt, az észak-európai piacokon még ennyit sem változott az ár. A benzin áralakulása a héten nem követte az olajár változását, a benzinpiacokra az erős exportkereslet hat jelentősen, ez emeli az árakat, főképp a földközi-tengeri piac árát. A gázolajnál az európai kereslet csökken, de a  földközi-tengeri piacon pedig az afrikai és arab kereslet elviszi a kínálatot.

A forint árfolyama a június 1 – június 5-i héten 279,5 Ft/dollár körül ingadozott, összességében közel három forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. Az árfolyamváltozást a dollárnak az euróhoz viszonyított gyengülése okozta, a forint az euróhoz viszonyítva ezen a héten is gyengült.A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 3,6%-os emelkedést jeleznek a változások, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított változások 2,4-2,4%-os drágulást mutatnak. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított változások 1,1%-os csökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 1,2-1,2% volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten a forint árfolyam dollárhoz viszonyított erősödése  mérsékelte a benzin dollárban mért emelkedését és csökkenésbe fordította a dízel dollárban mért stagnáló árát.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében további 2-3 forintos áremelés feltételezhető, a dízelnél nem várható változtatás főképp amiatt, hogy az árfolyam a hét második felében gyengülésbe fordult.

A benzin ára 392 forint/literrre emelkedhet, a gázolaj ára várhatóan 383 Ft/liter marad. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 7, a gázolaj ára 8,5%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 10%-kal több benzint és 12%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 186 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .