Hírek Kommunikáció és Informatika Konferenciák Külföld Navigáció Rendezvények

Magyar szaktudás teszi biztonságosabbá a nemzetközi szállítmányozást

A legkorszerűbb térinformatikai eszközök alkalmazásával és magyar geodéziai szakemberek közreműködésével készült el az Ausztria és Szlovénia között az egyik legfontosabb közúti kapcsolatot képező Karavankák alatti alagút háromdimenziós térképe. Az elkészült térbeli modellnek köszönhetően a jövőben a rendkívül forgalmas, 8 kilométeres autópályaszakaszon a korábbinál biztonságosabban tervezhető meg a túlméretes közúti szállítmányok útja. Így a projektben résztvevő geodéziai szakemberek egyszerre járultak hozzá az európai nemzetközi közúti szállítmányozás hatékonyabbá és biztonságosabbá tételéhez – hívta fel a figyelmet a Geodézia Zrt. főmérnöke a 2015. május 25-29. között Lisszabonban megrendezett Geospatial World Forum című nemzetközi konferencián megtartott előadásában.

Forrás: Wikipédia -“Karawankentunnel Oesterreich”. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

A fuvarozóknak nem kell többé hosszú kerülőútvonalakat keresniük túlméretes közúti szállítmányaik számára Ausztria és Szlovénia között. Ugyanis sikerrel fejeződött be a Közép-Európa leghosszabb közúti alagútjai között számon tartott Karavankák alagút háromdimenziós térképének elkészítése. A legkorszerűbb térinformatikai eszközök alkalmazásával elkészített térkép – szelvényekre bontva – az alagút teljes, 8 kilométeres hosszában pontosan rögzíti annak keresztmetszetét.

Ez az alagút üzemeltetőjének segít annak megállapításában, hogy pontosan milyen határig adhat áthajtási engedélyt a túlméretes közúti szerelvényeknek. Mindez azért nagyon lényeges, mert az ausztriai Villachot a szlovéniai Ljubjanával összekötő autópálya fontos nemzetközi tranzitútvonal, amelyet naponta több ezer gépjármű, köztük számos teherautó használ. Pontos térkép híján eddig előfordulhatott, hogy egy fuvarozó feleslegesen tett meg kényszerű kitérőt, vagy akár ellenkezőleg, a szállítmány elakadása okozott komoly torlódást.

A háromdimenziós alagúttérkép elkészítésébe – az Európa vezető geodéziai és geoinformatikai vállalataként jegyzett – Geodézia Zrt. a szlovén DFG Consulting alvállalkozójaként kapcsolódhatott be. A magyar társaság szakemberei a projekt eredményeit először a 2015. május 25-29. között Lisszabonban megrendezett Geospatial World Forum című nemzetközi konferencián mutatták be a világ minden tájáról érkezett szakmai közvélemény számára.

„2014-ben kaptuk meg a megbízást a munka elvégzésére, amelynek köszönhetően Ausztria és Szlovénia között költséghatékonyabbá és biztonságosabbá vált a közúti szállítmányozás. Munkánkat a legkorszerűbb mobil távérzékelési technológiák segítették, például a felmérés során használt mobil lézerszkenner másodpercenként 1,1 millió térbeli adat rögzítését tette lehetővé” – mondta el előadásában Csörgits Péter, a Geodézia Zrt. főmérnöke.

A térinformatika, avagy Geographic Information System (GIS) technológia sokoldalúságának alátámasztására a Geodézia szakértője egy magyarországi vasúti pályaudvar kábelrendszer feltérképezését, valamint egy autópálya vízelvezető rendszerének, benne a burkolat oldalirányú lejtésének vizsgálatát célzó projektet is bemutatott előadásában. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a térinformatika nemcsak pontosabb méréseket tesz lehetővé, de gyorsítja a feladatok elvégezését is. Így a mérési munkálatok a korábbiaknál sokkal rövidebb ideig szakítják meg a normál üzemmenetet az egyes helyszíneken.

A Geospatial World Forum az egyik legnevesebb nemzetközi térinformatikai konferencia és kiállítás, amelyre a szakmai cégek, a tudományos élet, valamint számos állam szakapparátusának képviselői is ellátogattak összesen több mint 100 országból. Az idén Lisszabonban megrendezett ötnapos szakmai esemény legfontosabb célja a térinformatikai projektek gyakorlati megvalósításával kapcsolatos szakmai és szakpolitikai kérdések megvitatása, valamint a nemzetközi szinten is jelentős újdonságot felvonultató sikerprojektek bemutatása volt.

A konferenciát kísérő szakkiállításon több tucat világszerte ismert technológia-gyártó és forgalmazó cég mutatta be újdonságait a szakmai közvéleménynek. „Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy sikereinkről és tudásunkról egy nemzetközi szinten is széles körben elismert rendezvényen adhattunk számot. Egyúttal az eseményen való szereplés visszaigazolást adott arról, hogy társaságunk a legnagyobb európai geodéziai és geoinformatikai vállalataként a nemzetközi piacon is eredményesen szállhat a versenybe a térinformatikai projektek megvalósításának elnyeréséért” – tette hozzá a Geodézia Zrt. főmérnöke.

***

A Geodézia Zrt.-ről:
A Geodézia Zrt. Európa legnagyobb geodéziai és geoinformatikai vállalata, amely nem csupán a térinformatikai adatok gyűjtésére fókuszál, hanem komplex, ügyfélre szabott, egyedi térinformatikai megoldások teljes körű kivitelezését vállalja (az adatbázis-tervezéstől a rendszerüzemeltetésig), szinte egyetlen európai vállalatként. A 65 éves tapasztalattal rendelkező társaság 2014-ben létrehozott, a legkorszerűbb technológiával felszerelt-adatfeldolgozó központjában 40 magasan képzett, tapasztalt mérnök dolgozik folyamatosan az egyes projektekben kinyert adatok feldolgozásával. Az innovatív térinformatikai technológiák alkalmazásával a vállalat a klasszikus geodéziai feladatok – pl. földkataszterek készítése – mellett olyan speciális térképészeti feladatokat is vállal, mint pl. közműtérképek, zajtérképek, létesítmény menedzsment térképek kidolgozása.

Forrás: Goodwill Communications
.

(Ezt a cikket 666 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .