Hírek Külföld Rendőrségi hírek

Három, bevándorlók által lakott tábort számolt fel a francia rendőrség

Három, bevándorlók lakta táborhelyet számolt fel néhány óra különbséggel kedden a francia rendőrség Párizsban és az észak-franciaországi Calais-ban.

Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Az utóbbi település a La Manche-csatorna partján fekvő kikötőváros, ahol a bevándorlók a megfelelő alkalomra várnak, hogy átjuthassanak Nagy-Britanniába.

Az első akciót hajnalban indította a rendőrség a főváros északi részén egy illegális táborhelyen, ahol hónapok óta mintegy 350, elsősorban szudáni menekült vert sátrat, de vannak köztük Eritreából, Szomáliából és Egyiptomból érkezett menekültek is. Elsősorban férfiak, de gyermekes családok is éltek az elfogadhatatlan higiéniai körülmények között a La Chapelle metrómegálló környékén. A felszámolást ezért elsősorban egészségügyi és nem közbiztonsági okokra hivatkozva kezdeményezték a hatóságok.

Az emberek nyugalommal fogadták a rendőri akciót. A környéket lezárták a forgalom elől, majd tucatnyi busszal átszállították a sátorozókat egy Párizsi közeli átmeneti szálláshelyre. Az előzetes elbeszélgetések során 160-an menekültstátust kértek Franciaországban, kétszázan pedig jelezték, hogy tranzitországnak tekintik Franciaországot, ahonnan Nagy-Britanniába és a skandináv országokba szeretnének továbbmenni.

A múlt nyáron kialakult táborhely áprilisban kezdett hirtelen növekedni, amikor is az olasz partokhoz érkezett bevándorlók egy része Párizsba jött tovább. Az életkörülmények romlása azonban tarthatatlanná tette a helyzetet a város közepén, ahol a vízellátás és mellékhelyiségek hiányában járványok kezdtek terjedni a táborlakók között. A párizsi prefektúra végül a járványok kockázata miatt rendelte el a táborhely azonnali felszámolását.

Néhány órával később Calais-ban is felszámoltak két illegális sátortábort. Az egyik közvetlen La Manche-csatorna közelében volt, mintegy negyven lakóval, akik kisebb csoportokban nyugodtan hagyták el a helyszínt. A helyi hatóságok szerint a két táborban 140-en éltek.

Calais kikötővárosa évtizedek óta a szegény vagy háború sújtotta országokból – Szíriából, Afganisztánból, Szudánból és Irakból – érkezők fontos célpontja, a bevándorlók kompon vagy a csatorna alatti vasúton innen akarnak továbbutazni Nagy-Britanniába munkalehetőség reményében.

A hatóságok szerint mintegy 2500-an élnek sátrakban és különböző alkalmi táborhelyeken a környéken. Hétfőre virradó éjjel 2-300-an összeverekedtek az egyik nagy táborhelyen, 24-en megsérültek közülük, 14 embert kórházba kellett szállítani. Három nappal korábban egy férfit fegyverrel megsebesítettek, feltehetően egy embercsempésszel történt konfliktus során.

A francia közszolgálati televízió a határőrségre hivatkozva azt közölte, hogy 2015. január 1. és május 21. között a hatóságok 18 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel Nagy-Britannia felé tartó kamionokban. Ez kétszer annyi, mint 2014 azonos időszakában és négyszerese a 2013 első öt hónapjában feltartóztatott külföldieknek.

Forrás: MTI  (kvk \ kto \ ksy)
.

(Ezt a cikket 1025 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .