Továbbra is komoly közlekedési gondokat okoz Csehországban a hétfőn visszatért téli időjárás. Meteorológiai előrejelzések szerint a cseheknek az idén esős és hideg húsvétra kell számítaniuk.

Árokba csúszott kamion a behavazott 74-es főúton, a Zala megyei Magyarszentmiklós határában 2013. március 14-én. MTI Fotó: Varga György
Illusztráció – MTI Fotó: Varga György

A csütörtök reggeli jelentések szerint újra lezárták a kamionforgalom elől a Harrachovban és a Náchodban lévő cseh-lengyel közúti határátkelőket, mert a cseh oldalon az elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat. Az egész Óriás-hegységben (Krkonose) az éjjel újabb néhány centiméternyi friss hó esett, az utak síkosak, latyakosak, és mindenütt fokozott óvatosságra van szükség vezetés közben.

A kamionokkal a cseh-német határon is problémák vannak. Számos jármű elakadt a jeges, behavazott hegyvidéki utakon.

A legtöbb új hó – mintegy 10 centiméter – a cseh-osztrák határon fekvő Sumava-hegységben hullott az éjjel. Az alacsonyabb rendű utak a hegységben több helyen járhatatlanok.
A magyarok által gyakran használt Brünn-Prága (D1) autópályán sűrű a forgalom, a sztráda teljes hosszában járható. A Cseh-Morva-dombvidéken, Jihlava környékén azonban az utak több helyen is jegesek, ezért fennáll a csúszások veszélye – figyelmeztetett a rendőrség.

Dél-Morvaország nagyobbik részén szintén havazik, az utakon helyenként kisebb-nagyobb hónyelvek képződnek, de a fő utakon a közlekedés akadálytalan. Kelet-Csehország és Észak-Morvaország néhány részéről is jeges, síkos utakat jelentettek. Országszerte, elsősorban a hegyvidékeken, azonban gondok vannak az alacsonyabb osztályú utakkal, amelyek sok helyen nincsenek megtisztítva.

A rendőrség felhívta a gépkocsivezetők figyelmét, hogy tekintettel a húsvét előtti egyre intenzívebb közúti forgalomra, vezessenek nagyobb óvatossággal. Észak- és Nyugat-Csehországban a viharok következtében megrongálódott villanyvezetékek miatt hat járásban szerdán vészhelyzetet hirdettek ki. A közszolgálati rádió szerint mintegy 15 ezer ember van áram nélkül.

Forrás: Kokes János – MTI  (kjk \ kkp \ kvs)
.

(Ezt a cikket 629 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?