Érdekvédelem Fuvarpiac Gazdaság Hírek Szervezetek hírei

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete piacvédelmi intézkedéseket vár az ukrán fuvarozókkal szemben

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) azt kéri a kormánytól, hogy az idei és a jövő évi magyar-ukrán fuvarengedélyek számát a jelenlegi felében határozza meg, ha lennének további, viszonosságon felüli igények, azokat csak adóköteles kontingenssel lehessen kielégíteni – közölte az érdekképviselet pénteken az MTI-vel.

Illusztráció
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Az MKFE tájékoztatasa szerint az egyesület levélben kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) illetékeseit, hogy március 17-18-án az ukrán-magyar közúti közlekedési vegyesbizottság kijevi ülésén törekedjenek a két ország között cserélendő közlekedési engedélyek számát a valós fuvarpiaci igényekhez igazítani a viszonosság elvét figyelembe véve.

A közleményben az érdekképviselet hangsúlyozza, hogy nemzetgazdasági érdek a magyar fuvarozók versenyhátrányát jelentő jelenlegi állapotok mielőbbi megváltoztatása, Ukrajna és Oroszország irányába az utóbbi két-három évben 12-15 százalékkal csökkent a magyarországi áruforgalom, az ukrán fuvarozók blokkolják a nagyszámú engedélyek birtokában a magyar fuvarozók piachoz jutási feltételeit.

Az MKFE a közleményében úgy fogalmaz, hogy az ukrán fuvarozók a zsugorodó piacon egyre nagyobb teret nyernek a számolatlanul osztogatott magyar engedélyek birtokában.

Az érdekképviselet azt várja a magyar tárgyaló delegációtól, hogy a 2015. évre már átadott engedélyeken felül az év során további adómentes engedélyt Magyarország ne adjon az ukrán fuvarozóknak, úgynevezett harmadik országos engedélyt pedig adóköteles formában se kaphassanak a már eddig átadottakon felül az ukrán fuvarozók, a felhasznált és a fel nem használt engedélyekkel pedig Ukrajna számoljon el Magyarországgal.

Forrás: MTI  (gpe \ gfp)
.

(Ezt a cikket 288 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .