Gazdaság Hírek Közút Külföld

Közlekedésfejlesztési tervet fogadott el a román kormány

A következő tizenöt évre érvényes közlekedésfejlesztési tervet fogadott el szerdán a román kormány, amely 1300 kilométer autópálya megépítésével számol.

Az A3-as autópálya félbehagyott szakasza a romániai Berettyószéplaknál 2012. november 20-án. Tovább késnek az autópálya észak-erdélyi szakaszának építési munkálatai, miután a román kormány 2012-re előirányozott költségvetési tétele elégtelennek bizonyult a tervezési és kivitelezési munkálatokra. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Az A3-as autópálya félbehagyott szakasza a romániai Berettyószéplaknál 2012. november 20-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A tervet a parlament közlekedési szakbizottságának is bemutatják, majd Romániának Brüsszelt is meg kell győznie a pénzügyi tervezetről, hiszen a beruházások egy részét uniós pénzekből valósítják meg.

A legtöbb pénzt autópálya-építésre fordítják, az 1300 kilométer megépítésére 13,739 milliárd eurót ütemeztek be. A második legnagyobb tétel a vasúthálózat rehabilitálása, amire 10,740 milliárd euró értékű projekteket jelöltek meg. 9,978 milliárd euró értékben szerepel a tervben 1826 kilométer gyorsforgalmi út. A közlekedésfejlesztési tervbe foglalt valamennyi projekt összértéke 45,451 milliárd euró. A tervezetbe azokat a beruházásokat foglalták bele, amelyek kiemelt fontosságúak, és előnyt élveznek az uniós és a román költségvetési finanszírozásból.

Így a román kormány kiemelt fontosságúnak tekinti a Szeben(Sibiu)-Pitesti, a Szeben-Brassó(Brasov), a Brassó-Bákó(Bacau), a Targu Neamt-Iasi-Ungheni, a Brassó-Comarnic, a Pitesti-Craiova és a Berettyószéplak(Suplacu de Barcau)-Bors autópálya-szakaszokat.

A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban 6,843 milliárd euró áll Románia rendelkezésére, amit közlekedésfejlesztésre költhet. A kormány ezen felül további 7 milliárd eurót költ nemzeti forrásokból.

Ioan Rus közlekedési miniszter szerint ha beindul gyorsabb ütemben a közlekedésfejlesztés, akkor akár egymillió román vendégmunkás térhet haza Nyugat-Európából.

Forrás: MTI  (kbu \ hbl \ kgf \ ksy)
.

(Ezt a cikket 186 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .