Gazdaság Hírek Külföld Munkavállalás Országok közlekedése

NFM: elfogadható átmeneti megoldás a német minimálbér alkalmazásának felfüggesztése

Elfogadható átmeneti megoldásnak tartja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), hogy Németország felfüggeszti a minimálbér alkalmazását a külföldi fuvarozók esetében – közölte a tárca az MTI megkeresésére pénteken.

Autópálya Németországban - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Autópálya Németországban – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Az NFM válasza szerint a tárca nem kapott előzetes tájékoztatást a szabályozás bevezetéséről a német féltől. Hazai fuvarozói szervezetek tavaly december elején hívták fel a figyelmet az életbe lépő változásokra, illetve a várható hatásokra.

A minisztérium azonnal jelezte szakmai fenntartásait a német társtárcánál és az Európai Bizottság illetékes szerveinél – közölte a tárca.

A magyar álláspont szerint kérdéses, hogy az év elején bevezetett szabályozás összeegyeztethető-e az Európai Unió egységes belső piaci politikájával, a szolgáltatásnyújtás szabadsága és a tisztességes verseny elveivel.

A fejlesztési tárca szorgalmazta a visegrádi országok és más tagállamok közös uniós fellépését, ami a jelek szerint gyors, de véglegesnek nem tekinthető eredményre vezetett – hangsúlyozta válaszában az NFM, hozzátéve, hogy a helyzet megnyugtató rendezését az Európai Bizottság és Németország között megindult egyeztetések szolgálhatják.

A német kormány korábban úgy rendelkezett, hogy a munkáltató a Németországon áthaladó külföldi kamionvezetőknek is az óránként 8,50 eurós német minimálbért köteles kifizetni. Pénteken bejelentették, hogy felfüggesztik a rendelkezést, mindaddig, amíg nem tisztázódnak annak uniós jogi kérdései.

Forrás: MTI  (gká \ gpp \ gtr)
.

(Ezt a cikket 318 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .