Érdekvédelem Fuvarpiac Gazdaság Hírek Külföld

NFM: a kormány a magyar fuvarozók érdekében jár el a német minimálbér ügyében

A magyar kormány feladata a magyar fuvarozók érdekeinek védelme és ennek megfelelően fog eljárni, de először a szakszervezeteknek kell egyeztetniük a munkaadó vállalkozások vezetőivel – mondta Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI kérdésére.

Német autópályán – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) honlapján azt közölte: az illetékes német hatóságokhoz fordult a “helyzet sürgős tisztázása érdekében”, de választ egyelőre nem kaptak.

A Napi Gazdaság a héten írt arról, hogy a fuvarozók mellett a magyar kormánynak “sem tetszik” az a németországi gyakorlat, amely szerint az ottani minimálbért kell megfizetniük a külföldi, így a magyar vállalkozások alkalmazottainak is.

A lappal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya azt közölte: a magyar álláspont szerint a német szabályozás jelenlegi formájában aligha egyeztethető össze az Európai Unió egységes belső piaci politikájával, a szolgáltatásnyújtás szabadsága és a tisztességes verseny elveivel.

A Fuvarozók Lapja írt arról, hogy idén január elsejétől 8,5 euró lesz egy alkalmazottként dolgozó sofőr minimális órabére Németországban. A változás a magyar fuvarozó cégeket is érinti: a németek értelmezése szerint ugyanis a minimálbér mindenkire vonatkozik, aki munkát végez az ország területén. “Arra a sofőrre is, aki nem német cégnél dolgozik, de Németországból indul, németországi lerakó a célja, vagy csak áthalad az ország területén” – írta a lap.

Az MKFE honlapján azt javasolja, hogy a gépkocsivezető munkavállalóik ne lépjenek Németország területére anélkül, hogy a jogszabályban előírt foglalkoztatási terv bejelentésére szolgáló formanyomtatványt hiánytalanul kitöltve elfaxolták volna a német hatóságoknak. Ez a foglalkoztatási terv tartalmazza a gépkocsivezető adatait valamint, hogy előreláthatólag mennyi időt tölt Németországban. Aki ezt elmulasztja, 30 ezer euróig terjedő pénzbírságot kockáztat – hívja fel a figyelmet az egyesület.

Ez azonban csak a foglalkoztatás bejelentését biztosítja, “magával a minimálbér megfizetési kötelezettséggel, a munkaidő feljegyzésével, a bérszámfejtéssel, az ellenőrzéssel, a nem munkavállaló gépkocsivezetők bizonyítási lehetőségeivel kapcsolatban rengeteg a bizonytalanság” – írta az MKFE.

A szervezet a helyzet sürgős tisztázása érdekében a német hatóságokhoz fordult, de egyelőre nem kapott érdemi választ – derül ki a honlapról.

Forrás: MTI  (gpp \ gte \ gkj \ gtr)
.

(Ezt a cikket 870 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .