Gazdaság Hírek Közút Útdíj

Útdíj – Kormányszóvivő: gondoskodnak az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszának világításáról

A kormányszóvivő közlése szerint gondoskodnak arról, hogy legyen közvilágítás az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszán.

Az M1-M7-es autópályák útdíjköteles, közös bevezető szakasza esti fényben, közvilágításal Budaörsnél 2015. január 7-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Az M1-M7-es autópályák útdíjköteles, közös bevezető szakasza esti fényben, közvilágításal Budaörsnél 2015. január 7-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Kovács Zoltán egy más témában tartott szerdai kormányszóvivői tájékoztatón kérdésekre válaszolva beszélt arról, hogy jogászoknak kell megvizsgálni a budaörsi polgármester tervezett intézkedését, amely szerint Budaörs önkormányzata nem fizeti tovább az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszának közvilágítását.

Wittinghoff Tamás kedden közölte azt, hogy az érintett szakaszra bevezetett útdíj egyoldalúan megváltoztatta a közlekedési feltételeket, ezért a város február 28-i hatállyal felmondja a 2002-ben kötött autópálya-világítási szerződést.

Kovács Zoltán szerdán azt mondta, egy-egy ilyen szerződéses kérdés rendezése túlmutat azon, hogy a polgármester csak úgy egyoldalúan felmondjon ilyen típusú megegyezéseket. A jogászok dolga eldönteni, hogy ehhez van-e joga, és hogy milyen keretek között lehet ezt orvosolni – tette hozzá a szóvivő.

Közölte: “gondoskodni fogunk arról, hogy ne boruljon sötétségbe ez az útszakasz”.

A kormányszóvivő a január elsejétől díjköteles útszakaszok rendszerével összefüggésben beszélt arról is, hogy eddig körülbelül kétszázezren vettek már megyei e-matricát, és hogy a rendszert folyamatosan figyelik. Január 31-ig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium összegyűjti a tapasztalatokat, és ezt követően, ha szükséges, módosítanak az intézkedésen – ismertette.

Kovács Zoltán annak kapcsán, hogy az M86-os gyorsforgalmi út fizetőssé tételének visszavonása érdekében Vas megyében a tervek szerint csütörtökön civil kezdeményezésre blokád alá vonják az útszakaszt, azt mondta: a kormányzat korábban sem és a jövőben foglalkozik ultimátumokkal. Ezekkel a kérdésekkel párbeszéd révén tudnak foglalkozni – jegyezte meg.

A kormányszóvivő a vasárnapi nyitva tartást szabályozó kereskedelmi törvény kapcsán, a vasárnapi házhoz szállítás tiltására vonatkozó kérdésre válaszolva leszögezte: “önmagában és eredetileg is a döntéshozói szándékot tükrözi, hogy ilyen tevékenységet sem lehet folytatni”.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint bár az ügyfelek online megrendelhetik a számukra szükséges termékeket, azok kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg. Az alkoholforgalmazók jövedéki biztosítékáról Kovács Zoltán azt mondta, hogy kodifikációs, döntéselőkészítői hiba történt.

A Miniszterelnökség olyan javaslattal élt, hogy maradjon a rendszer abban a formában, ahogy 2014-ben volt, és egy gondos szakmai előkészítés után térjenek vissza a kérdésre. Tekintettel arra, hogy áprilistól vezették be volna a rendszert, a parlament pedig a tervek szerint február közepén összeül, sürgősséggel ezt a módosítást meg lehet tenni – mondta.

Forrás: MTI  (bBB \ bhi)
.

(Ezt a cikket 162 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .