Baleset-megelőzés Hírek Rendőrségi hírek

Télen is biztonságosan az utakon

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság hasznos tanácsai a téli közlekedéshez.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az ünnepek időszakában jelentős személy- és gépjárműforgalom növekedésre kell számítani a főközlekedési útvonalakon, autópályákon, autóutakon, valamint a bevásárló és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínén és azok környékén. Az év végi ünnepek alkalmával sokan kelnek útra, hogy meglátogassák szeretteiket, illetve többen utaznak el szórakozni, pihenni.

Teherautó halad a sűrű ködben a 68-as számú főúton, a Somogy megyei Balatonújlak közelében 2014. január 9-én. MTI Fotó: Varga György
Illusztráció – MTI Fotó: Varga György

Ne feledjük, hogy az útburkolat állapotát egész utunk során figyelemmel kell kísérni, mivel az – lakott területen sűrűbben, lakott területen kívül ritkábban – állandóan változhat. Az eljegesedés szempontjából különösen veszélyes helyek a hidak, a felüljárók, az erdei fairtások melletti, valamint a gyér forgalmú útszakaszok.

A csúszós, jeges burkolaton történő autózás is lehet biztonságos. Ennek záloga a helyes vezetéstechnika, amely kellő önfegyelemmel és gyakorlással elsajátítható. Legfontosabb a sebesség helyes megválasztása. A manőverek – gyorsítás, lassítás, kanyarodás – óvatos végrehajtásával elkerülhető, hogy gépkocsink megcsússzon az úttesten.

Az autónkat csak igen alacsony sebességgel tudjuk a kívánt nyomvonalon tartani és a hirtelen gázelvételre fellépő motorfék hatására is megcsúszhat a kocsi. A megszokott, erős kormányelfordításokra a gépkocsi alig reagál, könnyen kisodródik, ezért csak igen lassú kormánymozdulatokat alkalmazzunk.

Télen gondot jelenthet elinduláskor, hogy a kerekek kipörögnek. Célszerű ilyenkor a második fokozatba kapcsolt járművel – a kerekek forgásának legalacsonyabb szintjén – elindulni. Magunk és a többi közlekedő biztonsága érdekében fokozottan figyeljünk gépkocsink műszaki állapotára is. A sáros, havas, ködös idő megköveteli a világító- és jelzőberendezések gyakoribb ellenőrzését. Az ellenőrzés mellett többször tisztítsuk meg a fényszórókat, az irányjelzőket és a féklámpákat, hogy az általunk adott jelzéseket a többi közlekedő kellő távolságból észlelhesse. Ne induljunk el havas, jeges szélvédővel, előtte azt takarítsuk le. A ködlámpa használata is – sokan nem tudják – feltételhez kötött. Tompított fényszóró helyett ködfényszórót – hátsó ködlámpát is – csak akkor szabad bekapcsolni, ha a látási viszonyok ezt indokolják. A normál, száraz úton megszokottnál nagyobb követési távolságot tartsunk és így elkerülhetjük a baleseteket.

A megváltozott időjárási viszonyok miatt – amikor a hőmérséklet +7 fok alá esik – a biztonságos közlekedéshez ajánlott a gépjárműveken a gumiabroncsokat téli gumikra cserélni. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen még nem esett le a hó, hiszen a nyári gumi +7 fok alatt nem biztosít megfelelő tapadást.

A gyalogosok vegyék figyelembe, hogy a fenti körülmények között a gépkocsik féktávolsága jelentősen megnő, ezért az úttestre való lelépés előtt mindig győződjenek meg annak veszélytelenségéről.

VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA, ÓVJUK MAGUNK ÉS MÁSOK ÉLETÉT, TESTI ÉPSÉGÉT!

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 173 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .