Európa döntött: kötelező az alternatív üzemanyag infrastruktúra

Hosszas előkészítés és sokszoros módosítás után az Európai Parlament és a Bizottság elfogadta a „Tiszta üzemanyag a közlekedéshez” irányelv csomagot, mely kötelezi a tagállamokat, hogy első lépésben 2020-ig a városokban, elővárosokban tegye elérhetővé a CNG üzemű autók töltését, majd ezt követően járuljon hozzá, hogy Európa fő szállítási gerincvonalain LNG üzemű kamionokkal lehessen szállítani.

CNG üzemű autóbusz – illusztráció

A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület üdvözli a régóta formálódó irányelv elfogadását, mely végre egyértelmű feladat elé állítja mind a szabályozói és jogalkotói oldalt, mind pedig a gazdasági szereplők számára egyértelmű lehetőséget biztosít. Az alternatív üzemanyaggal hajtott járművek számára meg kell teremteni a korlátozások nélküli közlekedés lehetőségét ahhoz, hogy Európa közlekedése lebonthassa a ma még nyomasztó, 94 %-os kőolaj függőségét, amely nem mellesleg az Unió számára napi 1 milliárd euro import költséget eredményez. A földgáz alapú közlekedés bizonyítottan minden közlekedési eszköz számára gazdaságos és tiszta alternatívát nyújt, mely nem csak az üzemeltetőnek, de tiszta emissziójának köszönhetően a környezet számára is rendkívül előnyös, alacsony széndioxid és károsanyag kibocsátásának, valamint csendes üzemének eredményeként.

Az eddigi vizsgálatok, demonstráló programok beigazolták az elvárásokat, a széles elterjedéshez azonban egységes politikára van szükség. Az irányelv egyértelműen fogalmaz, a tagállamokban meg kell valósítani egy kényelmesen elérhető töltőinfrastruktúra megvalósulását és ennek érdekében olyan nemzeti keretmunka kidolgozására van szükség, mely előmozdítja a töltőállomások létrejöttét.

A döntésnek köszönhetően a CNG üzemű járművek 2020 előtt már gondtalanul tölthetőek lesznek az EU bármely városában, elővárosában, sűrűn lakott területein, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a CNG járművek utazásra is alkalmassá válnak. A fő európai gerinchálózaton, vagyis a legfontosabb európai autópályákon 2025-ig kell megvalósítani egy megfelelő sűrűségű CNG és LNG (CNG-nél sűrűbb, cseppfolyós földgáz) töltőállomás hálózatot is. Eközben az üzemanyag árazása a jármű tulajdonosok számára maradjon vonzó, hogy a kőolaj alapú üzemanyagokról megvalósuljon az áttérés.

Az irányelv alapján Európa fő folyóin – így a Dunán – dolgozó hajók gázüzeműre váltása is lehetővé válik, legkésőbb 15 éven belül. A hosszabb határidőt indokolja a költséges és viszonylag összetett infrastruktúraépítés mellett, a fogyasztói oldal megjelenésének sokéves folyamata is.

Az Európai Unió Parlamentje és Bizottsága döntött a hidrogén töltőinfrastruktúráról is, habár e döntés értelmében a tagállamok határozhatnak arról, kiépítik-e azt, vagy sem.

A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesületről (MGKKE)
Az MGKKE, vagyis Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesületet alapító tagjai azért hozták életre, hogy együttes erővel segítsék elő hazánkban is a gázüzemű járművek elterjedését, amelynek kedvező hatásai mindenki számára tartogatnak előnyöket. Az MGKKE tagjai között olyan szakmailag elismert, nagy cégek szerepelnek, amelyek együttesen a gázüzem elterjedéséhez minden elemet felölelnek; a biogáz kondicionálás technológiáját szolgáltató, töltőállomás infrastruktúrakészítő, járműgyártó és –forgalmazó, továbbá gázszolgáltató mind megtalálható a tagok sorában, így az érdeklődők számára teljes körű tanácsadással szolgálhatnak.

Háttérinformáció:
A CNG 200 barra sűrített metángázt jelent, míg az LNG ugyanannak a gáznak a cseppfolyós halmazállapotig mélyhűtött állaga. Származása szerint lehet kitermelt földgáz, de eredete lehet megújuló forrás, mint biogáz is, melynek fontos alkotó részét értékes metángáz képezi, ez leválasztás után járműhajtására is alkalmas. Ipari előállítás szintén létezik, pl. a biomassza pirolízises feldolgozási folyamatában előállított szintetikus gázból tiszta metángáz is formálható. Az Audi által e-gas-nak nevezett, a megújuló áram transzformálásával előállított gáz is tiszta metánt eredményez. A metán, kémiai képlete szerint CH4, az összes szénhidrogén molekula közül a legkedvezőbb molekula szerkezetet kínálja ahhoz, hogy az égéstérben a legkevesebb károsanyag fejlődjön és a legalacsonyabb üvegházhatású CO2 emissziót bocsássa ki. Számszerűen, mintegy 25 %-kal kisebb kipufogó CO2 emissziót okoz. A megújuló forrásból származó metán esetén, az alapanyag és a technológia függvényében a légkörbe jutó új üvegházhatású gáz mennyisége még sokkal alacsonyabb, akár nullára is csökkenhet. Mindeközben a metángázzal hajtott motorok PM (PM10, PM2,5 egyaránt) szilárd részecske kibocsátása szinte nulla, NOX kibocsátása pedig már régóta az elmúlt és következő években életbe lépett és lépő európai és amerikai előírások által megszabott határértékek alatt marad. Nem utolsó sorban, haszonjárműveknél és buszoknál van komoly jelentősége a jelentős, akár 5-6 dB-lel alacsonyabb üzemi zajszintnek, ami harmad akkora zajterhelést jelent.

Figyelem! Ez az autógáz nem az az Autógáz, amelyet LPG néven széles körben használnak ma Magyarországon is és elsődleges alapanyagául a propán, valamint bután gázok elegye szolgál és főként a kőolaj kitermelés és finomítás egy termékeként kerül a töltőhelyekre. A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesületet alapító tagjai azért hozták életre, hogy együttes erővel segítsék elő hazánkban is a gázüzemű járművek elterjedését, amelynek kedvező hatásai mindenki számára tartogatnak előnyöket.

Forrás: Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület

(Ezt a cikket 175 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?