Illusztrációs - Forrás: Pixabay

Már harmadszor indul az ORFK-OBB őszi kampánya, amely a láthatóság, észlelhetőség fontosságára hívja fel a figyelmet. Az őszi hónapokban ugyanis számos személysérüléses (közöttük halálos) közúti baleset következik be az észlelhetőség hiánya miatt.
Az ORFK és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság a baleseti tapasztalatok és a korábbi hasonló akciók sikerét alapul véve idén is útnak indítja „Látni és látszani” megnevezésű országos preventív kampányát. A kampány kifejezetten a láthatóság, észlelhetőség hiányosságaira visszavezethető közúti balesetek megelőzésére, annak fontosságára helyezi a hangsúlyt.

A kampány során, 2014. október 02-től december 12-ig a gépjármű tulajdonosok (üzemben tartók, gépjármű vezetők) részére lehetőség nyílik arra, hogy járművüket a programhoz csatlakozó partner szervízekben átvizsgáltassák, az őszi-téli időjárási körülményekre, a megváltozó látási és útviszonyokra felkészítsék. Ezen túl a járművezetők látásának térítésmentes vizsgálatára is lehetőség lesz, a kezdeményezéshez csatlakozó optikusok által.

Idén a kampány során a kerékpárosok felé is az átlagosnál nagyobb figyelem irányul, hiszen a kétkerekű járművek hajtóinak (utasainak) észlelhetősége testük védtelensége miatt különösen fontos. A Rendőrség 2014. novembertől a kampány végéig a forgalomban résztvevő, valamint az álló járművek kivilágítására vonatkozó rendelkezések megtartását kiemelten ellenőrzi.

A „Látni és látszani” kampány a 2014. október 03-án 11.00 órakór megtartott hivatalos sajtótájékoztatóval vette kezdetét, melynek a Volvo Ivanics Budapest XI. kerület Méhész utcai bázisa adott otthont. A sajtótájékoztatót Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztáy vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke tartotta.

A kampány mélyebb megismerését egy célirányos honlap is segíti: www.latnieslatszani.hu

Látni és látszani kampány részletesen

Forrás: ORFK – OBB

(Ezt a cikket 166 alkalommal tekintették meg.)