Adózás Gazdaság Hírek Szerviz

A teherautók tulajdonszerzési illetékének az eltörlését javasolja két szakmai szervezet

A javítási anyagköltség áfájának 50 százalékos visszaigénylése helyett a teljes áfa visszaigénylését javasolja a kormánynak a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és az Autós Nagykoalíció (ANK), mivel ez növelné a legális szervizek forgalmát – közölte a két szakmai szervezet az MTI-vel.

Illusztráció - Új Mercedes teherautók. Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – A javaslatok között szerepel a teherautók tulajdonszerzési illetékének az eltörlése is. Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Az áfa-körbe tartozó adózók múlt év eleje óta vonhatják le az autó javítási számlájában szereplő anyagköltség 50 százalékát, és érzékelhető, hogy már ettől is megnőtt a legális szervizek forgalma. Ezért lenne a legális javítókra még előnyösebb a teljes levonhatóság – áll a közleményben.

A javaslatok között szerepel a teherautók tulajdonszerzési illetékének az eltörlése is. A szakmai szervezetek érve az, hogy más termelőeszközre – például nyomdagépre, esztergapadra – nem vet ki ilyen adót az állam, így ez hátrányos a fuvarozókra.

A cégautók – beszerzéskori – áfa-visszaigénylése is megjelenik a javaslatok között. Jelenleg ez nem lehetséges, de aki nyílt végű lízingbe vesz kocsit, az a lízingdíjban szereplő áfát visszaigényelheti. A nyílt végű lízing lejáratakor a kocsit vissza veszi a lízingbe adó, az nem lesz a lízingbe vevő tulajdona.

A szakmai szervezet azt állítják, hogy ha közvetlenül a cégek – és nem a finanszírozók – vásárolnák a kocsikat, előnyösebb feltételeket tudnának adni nekik a kereskedők.

A javaslatok között szerepel még a robogók rendszámmal való ellátása, ami visszaszorítaná a lopásokat.

Az egységes, központi járműtörténeti adatbázis létrehozása pedig szintén a legális javítókat segítené, miután csak azok tölthetnének fel adatokat az adatbázisba. A javaslatot a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) is támogatja.

Ha létrejönne a rendszer, a baleset utáni javítás nem jelenne meg abban, ha sufni cégben végezték el, így eladáskor javítatlanságot jelezne a vevőnek – áll a közleményben.

Forrás: MTI  (ghg \ gry)
.

(Ezt a cikket 175 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .