Hírek Időjárás Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Árívz – A Külügyminisztérium a boszniai utazások elhalasztását, Nyugat-Szerbia elkerülését kéri

A rendkívüli árvízhelyzet miatt a Bosznia-Hercegovinába tervezett utazások elhalasztását és Nyugat-Szerbia elkerülését kéri a magyar állampolgároktól a Külügyminisztérium konzuli szolgálata szerdai figyelmeztetéseiben.

Illusztráció – Forrás: J.budissin – Wikipédia

A konzuli szolgálat szerdán honlapján közölte: Bosznia-Hercegovinában a múlt hétfőn kezdődött esőzések megszűntek, de az árvízi helyzet következtében kialakult kaotikus közlekedés viszonyokban továbbra sem állt bekedvező változás. Magyarország felől, északi irányból közúton a Gradiska határátkelőnél átkelve, az E-661-es úton Banja Lukáig, majd tovább az M-4-es úton Knezevo (Skender Vakuf)-Turbe-Travnik- Zenica útvonalon haladva lehet elérni Szarajevót. A főváros továbbra is Mostar irányából közelíthető meg és hagyható el a legkönnyebben. Az M-14/1 úton lévő Szlavonski Brod-i határátkelő működik, viszont az M-17-es út Dobojnál és Maglajnál továbbra is le van zárva. A samaci és a Zsupanje-Orasje határátkelő sem működik.

Az esőzések miatt a talaj mindenhol átázott, ezért bárhol történhetnek komoly földcsuszamlások, sziklaomlások, amelyek lehetetlenné tehetik a továbbhaladást és jelentős balesetveszélyt okozhatnak. A szakemberek ezért nem ajánlják a boszniai utazásokat, véleményük szerint szerdára normalizálódhat a helyzet.

A konzuli szolgálat azt javasolja, hogy azok, akiknek nem elengedhetetlen az utazás Boszniába, most ne induljanak útnak.

Az esőzések és az azt követő talajmozgások, földcsuszamlások következtében az 1991 és 1995 közötti boszniai háborúban telepített aknák a talajjal együtt mozogva változtatják helyzetüket, ezért jelentősen nő a véletlenszerű aknára futás, aknára lépés lehetősége. Az aknaveszélyre figyelmeztető táblák, szalagok az árvíz miatt sok helyen megsemmisültek, így semmi sem figyelmeztet a veszélyre. Ezért a boszniai utazások alkalmával javasolt csak a szilárd útburkolatú utakon mozogni.

Az árvíz miatt jelentősen megnőtt a fertőzésveszély is. A boszniai hatóságok kérik a lakosságot és az országba utazó külföldieket, hogy kerüljék a vezetékes víz fogyasztását, és napjában többször mossanak kezet. A boszniai egészségügyi szolgálat a tífusz- és hepatitiszfertőzés veszélyének növekedésére is felhívta a figyelmet.

Szerbiát illetően a konzuli szolgálat azt kéri a magyaroktól, hogy az árvíz sújtotta nyugati országrészt és a Száva folyó, valamint a Kolubara, a Morava és a Drina környékét kerüljék el. Az áradások miatt többen életüket vesztették, 26 ezer háztartás maradt áram nélkül, több mint kétezer épületet árasztott el a víz, és további csaknem 1800 van veszélyben. A napokban tetőzik a Száva folyó Belgrádnál.

Az E75-ös autópálya elkerüli az árvíz sújtotta településeket, így az Macedónia és Bulgária felé is járható.

A szerb egészségügyi szolgálat ugyanakkor szintén arra figyelmeztetett, hogy az áradások után heveny gyomorbántalmak, valamint hepatitisz és tífuszos megbetegedések fordulhatnak elő a térségben.

Forrás: MTI  (bbkr \ bhi)
.

(Ezt a cikket 221 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .