208 benzinkutat vásárol a MOL a régió három országában

A MOL-csoport szerződést kötött az Eni-vel Downstream üzletének megvásárlásáról Csehországban, Szlovákiában és Romániában, beleértve a jelenleg Agip márkanév alatt működő kiskereskedelmi hálózatát. A lépés jelentősen hozzájárul a csoport Downstream stratégiájához, melynek célja a kiskereskedelmi piaci jelenlét és lefedettség, valamint a vevőkör növelése. Ugyancsak a tranzakció része az Eni nagykereskedelmi üzletágának átvétele az érintett országokban.

Fotó: MOL

Növekedési stratégiájának megfelelően a MOL-csoport megvásárolja az Eni kiskereskedelmi hálózatát Csehországban, Szlovákiában és Romániában. A hálózatok integrációjával a MOL-csoport célja további kis- és nagykereskedelmi szinergiák elérése, valamint termékei és szolgáltatásai minőségének fejlesztése, működésének javítása.

„Kelet-közép európai kiskereskedelmi növekedési stratégiánk mérföldköve ez az akvizíció. A felvásárolt kutak átlagos forgalma a legjobb három között van a „márkázott” szereplők között a cseh üzemanyagpiacon. A felvásárlást követően a MOL-csoporté lesz a második legnagyobb benzinkúthálózat Csehországban. A MOL egyúttal jelentősen megnöveli kiskereskedelmi lefedettségét Romániában is, és nagy lépést tesz a Slovnaft márkajelenlétének erősítése érdekében Szlovákiában.” – mondta Lars Höglund, a MOL-csoport Kiskereskedelem ügyvezető igazgatója.

A MOL-csoport e lépéssel jelentősen megerősíti pozícióját Csehországban: A 125 új benzinkútnak és a szintén csoporthoz tartozó 24 Slovnaft és 125 PAP Oil töltőállomásnak köszönhetően a MOL kiskereskedelmi piaci részesedése meghaladja a 10 %-ot. Továbbá a megvásárolt hálózat forgalma majdnem duplája a csehországi átlagnak.

Szlovákiában 253 benzinkút tartozik majd a hálózathoz. A most felvásárolt 41 állomással tovább nő a Slovnaft átlagos forgalma és vásárlói értéke.

Az akvizíció meghatározó lépés a MOL romániai stratégiájában is, melynek célja a piaci részesedés növelése. A 42 új kútnak köszönhetően a MOL Románia 189, nagy forgalmú, kiváló elhelyezkedésű töltőállomást üzemeltet majd, így a csoport teljesíti növekedési céljait az országban és tovább növeli kiskereskedelmi hálózatának lefedettségét.

A felvásárlási csomag a nagykereskedelemre és a vállalat menedzsmentjére is kiterjed.

Ugyancsak a megállapodás része az Eni Ceska Rafinerska-ban (CRC) lévő részesedésének megvétele; azonban az Unipetrol, a CRC fő tulajdonosa elővásárlási joggal rendelkezik.

A tranzakció befejezése feltételekhez, többek között versenyhivatali engedélyhez kötött.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport (www.mol.hu) egy független, nemzetközi, integrált olaj- és gázipari vállalat, budapesti székhellyel. Működése 40 országot érint, közel 29,000 munkavállalója dolgozik világszerte. A MOL kutatás-termelési tevékenysége több mint 75 éves tapasztalattal rendelkezik szénhidrogén bányászatban, jelenleg 8 országban folytat szénhidrogén kitermelést és 13 országban végez kutatási tevékenységet. A MOL-csoport négy kőolaj-finomítót és két petrolkémiai gyárat üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban – közös ellátási-lánc optimalizálás mellett. A vállalatcsoport több mint 1700 töltőállomással rendelkezik Közép-és Délkelet-Európában, 11 országban.

Forrás: MOL
.

(Ezt a cikket 251 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?