NFM: korszerű eszközökkel tehető biztonságosabbá a közúti közlekedés

A közúti közlekedésbiztonsági kihívásokat és az intelligens infrastruktúrafejlesztés lehetőségeit is megvitatták az uniós tagállamok szakminisztériumi vezetői informális találkozójukon Athénban szerdán és csütörtökön – tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-t.

kozuti-balesetek-2007-2013A görög elnökség vitaindító anyaga szerint a közúti balesetek száma a forgalom, a népsűrűség, az infrastruktúra és a vezetői szokások eltérései miatt egyenlőtlenül oszlik meg Európában. A halálesetek és sérülések előfordulásának gyakoriságát csökkenthetné egy, az infrastruktúra minőségére és a vezetési szokásokra irányuló egységes szabályozási keret. A balesetek számának alacsonyabb szintre szorítását eredményezné, ha a különböző közúti szabályszegések minden tagállamban azonos szankciókat vonnának maguk után – ismertette a tárca.

A vitaindító a szabálysértők adatainak és szabályszegési előzményeinek cseréje, a biztosítási prémium szabálysértésektől való függővé tétele mellett is érvel.

Az NFM közleménye szerint a magyar közúti közlekedésbiztonság elsősorban a sebességhatárok és a közúti infrastruktúra összehangolásával, a veszélyeztetett úthasználók, például a gyalogosok, kerékpárosok biztonságának fokozásával, valamint új, innovatív közúti jelzések és anyagok – hőérzékeny figyelmeztető útjelzések, fénylő útburkolati jelek – használatával javítható tovább.

A fejlesztési minisztérium ígéretes lehetőséget lát a járművek egymás közötti és infrastruktúrával történő kommunikációjában, a járművek számára is „olvasható” útjelzések alkalmazásában. Az új rendszerek bevezetésének csökkentenie kell a vezetők munkaterhelését, nem szabad elterelniük a figyelmet.

A miniszterek megvitatták a közúti árufuvarozás jelenlegi szabályozási keretének esetleges felülvizsgálatát. A visegrádi országok miniszterei egyetértettek abban, hogy a további jogalkotás egyelőre elhamarkodott lenne, ugyanakkor nyitottak a végrehajtás megerősítésére és közös ellenőrzési rendszer létrehozására a szabálysértések számának csökkentése érdekében – közölte az NFM.

A miniszterek az athéni nyilatkozatban iránymutatást adtak az Európai Unió 2018-ig tartó tengeri szállítási politikájának félidejű felülvizsgálatához. Egyetértettek abban, hogy a rövid távú tengeri szállítás több figyelmet érdemel a megfelelő összeköttetések biztosítása és a közúti forgalomterhelés mérséklése érdekében – áll a közleményben.

Forrás: MTI  (gká \ gfp)
.

(Ezt a cikket 166 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?