Az előttünk álló május elseje és a hosszú hétvége programjai alatt sok fuvarozó és saját számlás szállító mozgat színpadi technikát, mobil acélszerkezetet, kivetítőket stb. Ennek kapcsán célszerű újra feleleveníteni, hogy a rendezvények tárgykörében pontosan mely járművekre és milyen feltételekkel vonatkozik a kamionstop alóli mentesség a hazai utakon.

MKFE-kor-logoA választ a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló 190/2008-as kormányrendelet 5. és 6. §-a adja. Hazánkban a kamionstop alól mentesülnek a kulturális, gazdasági és sportrendezvényekhez berendezések és állatok szállításához használt tehergépkocsik (ideértve a rádió, televízió és a külső filmfelvételekkel összefüggő szállításokat is). Ezeknek szabad közlekedniük kamionstop ideje alatt is így:

– júliusban és augusztusban szabad haladniuk az ország azon közútjain, melyek nincsenek felsorolva a rendelet 3. mellékletében
– az év többi tíz hónapjában az ország minden közútján szabad közlekedniük

Fontos tudnivaló, hogy a tehergépkocsi vezetője a felmentés okát tartalmazó iratot, és a jogszabály 4. mellékletében közzétett nyilatkozatot (kitöltve) menetokmányként köteles magánál tartani, és ellenőrzésre a hatóságnak bemutatni.

Ezt az alábbi linken itt tudja megnyitni és kinyomtatni:
http://www.mkfe.hu/images/cikkek/dok/Hirek/190_2008_4_melleklet_2012_10_17.pdf

Míg a vonatkozó Kormányrendelet az alábbi linken érhető el:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0800190.KOR

Forrás: www.mkfe.hu – A SZOLGÁLTATÓ ÉRDEKVÉDELEM

(Ezt a cikket 389 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?