Az idén sem fizet osztalékot a Rába Nyrt.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába Holding Nyrt. – döntöttek a társaság éves rendes közgyűlésén a részvényesek csütörtökön, jóváhagyva ezzel az igazgatóság március végén nyilvánosságra hozott javaslatát.

Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.  MTI Fotó: Krizsán Csaba
Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Pintér István elnök-vezérigazgató az eseményen emlékeztetett arra: addig nem látja lehetségesnek az osztalékfizetést a menedzsment, amíg az adósság nem csökken az EBITDA-szint 1,2-szerese alá, illetve jelentős fejlesztési igényei vannak a társaságnak. Ugyanakkor egyetértett azzal, hogy az osztalékpolitikát évről évre frissítsék fel.

A Rába több mint tíz éve nem fizetett osztalékot, a legutóbbi kifizetés részvényenként 150 forint volt.

A társaság vezetője elmondta: annak ellenére zárta 2013-ban az utóbbi évtized legjobb esztendejét a társaság, hogy stratégiai piacain nem volt igazán fellendülés. Észak-Amerikában stagnálás mutatkozott, Európában a járműipari szállítások az új környezetvédelmi normák bevezetése miatt csak az utolsó negyedévben lendültek fel, míg a szovjet utódállamokban csökkenést jeleznek a számok.

Hozzátette: a globális fellendülés várat magára, amit a nyersanyag-árakon is érzékelnek, miközben az energiaárak és a számukra lényeges valutaárfolyamok stagnálása jellemezte a Rába tavalyi évét. Utalt rá: markánsan bővült tavaly a számukra meghatározó futómű üzletág, több év után fellendülést mutatott az alkatrészgyártás, valamint megkezdődött a cég buszpiaci részvétele. Öt, Pécsen közlekedő buszt már leszállítottak, 61, a fővárosba szánt jármű átadása pedig folyamatban van. A Rába indulni kíván minden olyan közbeszerzésen, amelyen megfelel a buszgyártási feltételeknek.

A közgyűlés jóváhagyta, hogy a társaság a következő másfél évben a tőzsdén 150 ezer saját részvényt vásároljon, egyben két esztendővel meghosszabbította a menedzsment részvényvásárlási programját.

A Rába éves beszámolóját a magyar számviteli törvény szerint 19,862 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 370,911 millió forintos mérleg szerinti eredménnyel, a nemzetközi számviteli standardok szerint összeállított konszolidált éves beszámolót 33,130 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 2,669 milliárd forintos eredménnyel fogadta el a közgyűlés.

Forrás: MTI  (bly \ gry)
.

(Ezt a cikket 214 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?