Románia visszaadja a szállítóknak az üzemanyag-drágulás egy részét

A román kormány arról döntött szerdán, hogy visszaadja a szállítóknak annak a többletköltségnek egy részét, ami az áprilisi üzemanyag-drágulás nyomán terheli őket.

Victor Ponta román miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak a román parlament épületében, Bukarestben 2013. április 16-án, ahol részt vett az RMDSZ-frakció ülésén. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem támogat aláírásával a kormány ellen az új jogorvoslati törvény miatt benyújtandó bizalmatlansági indítványt. MTI Fotó: Baranyi Ildikó
Illusztráció – Victor Ponta román miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak a román parlament épületében. MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Április 1-jétől emelték Romániában az üzemanyag jövedéki adóját literenként hét eurócenttel. A kormány szerdai ülésén elfogadott sürgősségi kormányrendelete értelmében literenként négy eurócentet visszaad a szállítóknak a gázolajjal való tankolás után, ha ezt számlával tudják bizonyítani. A kormány a román szállítók versenyképességének megőrzésével indokolta az intézkedést.

A hét eurócentes üzemanyag-drágításról szintén a kormány döntött még tavaly, de az intézkedést csak április 1-jétől léptették életbe, miután Traian Basescu államfő többször élesen bírálta a kormány döntését.

Victor Ponta miniszterelnök a kormányülésen leszögezte, hogy a mezőgazdaságban gázolajat használó gazdákat egyáltalán nem érinti kedvezőtlenül a drágítás, mert a mezőgazdasági szaktárca már meghozta azokat az intézkedéseket, amelyekkel kompenzálja állami támogatások révén a gazdák április 1-jétől megemelkedett üzemanyagköltségét.

A kormány szerdai döntése alapján a pénzügyminisztériumnak és az adóhatóságnak kell kidolgoznia a sürgősségi rendelet alkalmazásához szükséges eljárást. Ponta felszólította a két intézményt, hogy átlátható és egyértelmű legyen az eljárás, aminek alapján visszaigényelhető a literenkénti négy eurócent.

A kormány szerdai közleménye szerint a jövedéki adó egy részének visszaigénylésére a közúti áru- és személyszállítók egyaránt jogosultak lesznek. A tömegközlekedés nem esik a rendelet hatálya alá.

Forrás: MTI  (kbu \ hbl \ gfp)
.

(Ezt a cikket 184 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?